Le Figaro: Parlamentul European adoptă o nouă distribuire a locurilor post-Brexit 

de A.L.     HotNews.ro
Vineri, 15 iunie 2018, 2:22 Actualitate | Internaţional


Brexit
Foto: Stirile ProTV
Eurodeputaţii au votat miercuri asupra distribuirii locurilor în Parlamentul European, rămase libere în urma retragerii deputaţilor britanici ca urmare a Brexit, în perspectiva viitoarelor alegeri europene din mai 2019. Cu 566 de voturi pentru (94 împotrivă şi 31 abţineri), adunarea întrunită în sesiune plenară la Strasbourg a adoptat principiul reducerii numărului său total de locuri de la 751 la 705 pentru viitoarea legislatură (2019 - 2024), scrie Le Figaro, citat de Rador.

Alegerile europene vor avea loc din 23 până în 26 mai 2019, cu vreo două luni înainte de retragerea prevăzută a Regatului Unit şi a celor 73 de deputaţi ai săi. Dintre cele 73 de locuri britanice care vor rămâne vacante, 27 vor fi redistribuite unui număr de 14 ţări din UE considerate "uşor subreprezentate" în hemiciclul european. 

Astfel, Franţa (care va ajunge la 79 de la 74 actualmente) şi Spania (59 faţă de 54) vor fi principalele beneficiare, dar şi Italia (+3, adică 76 de locuri cu totul), Olanda (+3, ajungând la 29 de locuri), Irlanda (+2, la 13 locuri). Polonia, România, Suedia, Austria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Croaţia şi Estonia vor trimite fiecare câte un deputat în plus la Parlamentul European. Germania va rămâne ţara cu cei mai mulţi eurodeputaţi, adică 96. 

În cazul aderării unor noi ţări pe viitor, numărul locurilor Parlamentului care îşi ţine sesiunile alternativ la Strasbourg şi Bruxelles ar putea creşte din nou, dar fără a depăşi vreodată plafonul de 750 deputaţi (plus preşedintele adunării), după cum precizează tratatele europene. Eurodeputatul portughez socialist Pedro Silva Pereira, coraportor al textului votat, a salutat "repartizarea mai justă a locurilor, în sfârşit conformă principiului proporţionalităţii degresive" concomitent cu faptul că niciun stat membru nu va pierde locuri. 

"Noul Parlament European va oferi o reprezentare mai echitabilă a cetăţenilor", a mai declarat el mulţumit. Această redistribuire mai rămâne să obţină aprobarea şefilor de stat şi de guvern europeni, la viitorul lor summit care se va desfăşura la Bruxelles în 28 şi 29 iunie.

220 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version