Germania a cerut luni explicații ambasadorului american la Berlin după ce acesta a declarat că vrea să susțină conservatorii din Europa, într-un interviu pentru site-ul Breitbart, acuzat de mai multe voci de derivă de extremă dreapta, scrie AFP.

BerlinFoto: Hotnews

Berlinul a cerut "o clarificare", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului Afacerilor externe, care a adăugat că Richard Grenell, în funcție de mai puțin de o lună în Germania, va avea ocazia să explice, în cadrul unei întâlniri - prevăzute de mai multă vreme - cu un secretar de stat din minister, Andreas Michaelis, în această săptămână.

În interviul publicat duminică de Breitbart, diplomatul american a declarat că a fost contactat de "numeroși observatori din întreaga Europă" care i-au vorbit despre o "renaștere în curs" a acestei mișcări politice, susținută de eșecul politicilor de stânga.

"Doresc absolut să susțin alți conservatori peste tot în Europa", a adăugat el, într-o declarație cel puțin neobișnuită din partea unui ambasador, care ar trebui să rămână neutru.

"Cred că alegerea lui Donald Trump a permis oamenilor să spună că nu pot să autorizeze clasa politică să determine cine va câștiga sau ar trebui să fie candidat înainte ca alegerile să aibă loc", a mai spus el.

Homosexual, partizan al căsătoriilor gay, acesta se descrie pe Twitter drept un "discipol imperfect al lui Cristos".

Fost purtător de cuvânt al misiunii americane la ONU sub administrația Bush, a lucrat împreună cu John Bolton, un alt apropiat al lui Trump numit recent consilier pentru securitate națională.