​Unul dintre medicii care i-a tratat pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa, Iulia, mărturisește că inițial a crezut că aceștia nu vor supraviețui otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok, relateazăThe Guardian.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

Personalul medical al spitalului din Salisbury, care i-a tratat pe Serghei și Iulia, a descris situația extraordinară cu care s-a confruntat atunci când cei doi au fost transportați de urgență la spital, după ce au fost găsiți inconștienți pe o bancă pe 4 martie.

Doctorii au mărturisit că s-au confruntat cu îngrijorări privitoare la amploarea potențială a incidentului și la alte victime.

"Când am devenit conștienți de faptul că este vorba despre un agent neurotoxic, ne așteptam să nu supraviețuiască. Am fi încercat toate metodele. Le-am fi oferit cea mai bună îngrijire. Dar toate dovezile indicau că nu vor supraviețui", a declarat pentruBBCStephen Jukes, medic la terapie intensiva.

În momentul internării, echipa medicală suspecta că ambii se confruntau cu o supradoză de opioide, însă diagnosticul a fost repede schimbat: otrăvire cu un agent neurotoxic.

Odată ce diagnosticul a fost pus, a devenit pur și simplu vorba de menținerea lor în viață. Iulia și tatăl sau au fost puternic sedați și li s-au administrat doze mari de medicamente menite să contracareze efectele agentului și să ajute la reluarea producției naturale a unor enzime cheie.

Însă, în momentul în care a fost internat și polițistul Nick Bailey, care prezenta simptome similare, personalul spitalului a început să se întrebe dacă nu ar putea deveni contagios.

Nick Bailey, Iulia și Serghei Skripal au fost externați, însă în ceea ce privește un prognostic pe termen lung, medicii au declarat că "răspunsul cinstit este că nu știu".

Iulia Skripal a fost externată în aprilie, iar săptămâna trecutăa făcut o declarațieîn care le-a mulțumit doctorilor care au salvat-o.