Cancelarul german Angela Merkel încarcă joi, la Beijing, să găsească un alit în China, cel mai mare exportator mondial, în ciuda dezacordurilor dintre cele două țări, pentru a face față noii poziții adoptate de Statele Unite pe scena comerțului mondial, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Prioritatea liderului german va fi schițarea unei strategii comune cu președintele Xi Jinping în fața amenințărilor lui Donald Trump de a impune drepturil vamale sporite pe importurile de oțel și aluminiu.

"Cele două țări sunt de acord să considere deschiderea piețelor și un comerț mondial reglementat drept necesități. Este aspectul esențial al vizitei", a subliniat vineri o purtătoare de cuvânt a cancelarului, Martina Fietz, în condițiile în care China este principalul partener comercial al Germaniei.

Însuși cancelarul a insistat sâmbătă asupra atașamentului Beijingului și Berlinului la "multilateralism" și la "regulile Organizației mondiale a Comerțului".

Dar sarcina cancelarului de a căuta o poziție comună în fața lui Trump a fost complicată de anunțul unui acord între Washington și Beijing pentru suspendarea majorărilor reciproce de taxe vamale pentru a negocia p soluție care să evite un război comercial.

Pentru Germania, un compromis chino-american ar însemna că s-ar regăsi singură în prima linie în fața atacurilor verbale, dar și vamale, ale lui Donald Trump.

Acesta din urmă consideră că excedentele comerciale germane reprezintă o amenințare pentru America. El acuză și Germania că profită de SUA pentru a nu majora cheltuielile militare în cadrul NATO.

12 ani, 11 vizite

De fapt, întreaga Europă se teme de un acord între Beijing și Washington.

"Statele Unite și China riscă să ajungă la acord prin spatele Europei și Europa nu e capabilă să arate fermitate", a declarat ministrul francez Bruno Le Maire, după ce Beijingul a acceptat principiul unei reduceri a deficitului comerciale american.

Washingtonul cere europenilor un acces mai bun la piețelor lor în lipsa căruia, la sfârșitul lui mai, taxe de 25% pe importurile de oțel și de 10% pe cele de aluminiu vor intra în vigoare.

Pentru a reuși, Merkel contează pe relația pe care a constriut-o în 12 ani cu China. Cu 11 vizite în China, ea deține recordul de vizite pentru un lider occidental.

Și cancelarul are revendicări, printre care o deschidere mai mare la imensa piață a Chinei.

Un alt subiect în care Merkel speră să obțină avansuri este acordul nuclear iranian pe care Europa, China și Rusia vor să-l salveze, în ciuda retragerii SUA.

În fine, un alt subiect foarte delicat ar putea fi abordat: soarta lui Liu Xia, văduva premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, de facto arestată la domiciliu.

"Există speranțe că Merkel o va aduce cu ea în Germania pe Liu Xia, ar fi foarte inteligent pentru China să o elibereze acum", a scris pe Twitter Sophie Richardson, directoarea pentru China a Human Rights Watch.