Silvio Berlusconi a pregătit calea spre formarea primului guvern "anti-sistem" din Italia în seara zilei de 9 mai, dând undă verde unui acord în acest sens între aliatul său, Liga (extrema dreaptă) și Mișcarea 5 Stele (M5S). Cele două formaţiuni politice, care au majoritate în parlament după alegerile legislative din 4 martie, trebuie să convină asupra unui șef de guvern și a unui program comun, potrivit Rador, care citează Le Monde.

Silvio BerlusconiFoto: Captura YouTube

"Vom începe să discutăm probleme pentru țară. Apoi vom vorbi despre nume", a asigurat presa Luigi Di Maio, liderul M5S. "Rămâne să lucrăm la program, la termene- limită, la echipă și la lucrurile care sunt de făcut", a declarat Matteo Salvini, șeful Ligii, într-un comunicat. "Fie încheiem, fie revenim la vot", a conchis el.

De două luni, bătrânul miliardar care a condus dreapta italiană timp de douăzeci și cinci de ani a părut principalul obstacol în calea unui astfel de dialog: pentru dl Di Maio, el a fost simbolul tuturor relelor din Italia și, prin urmare, este nefrecventabil, în timp ce pentru dl Salvini, dimpotrivă, Berlusconi a rămas un aliat prețios pe care el a refuzat întotdeauna să-l părăsească.

"Eu fac un pas înapoi, Salvini face un pas înapoi, mai este încă cineva care trebuie să facă un pas înapoi", a insistat Di Maio, în timp ce el, ca și Salvini, au renunțat personal la guvernare.

Într-un comunicat de miercuri seara, Berlusconi a reiterat faptul că membrii partidului Forza Italia (FI) nu ar vota niciodată în sprijinul unui guvern al M5S, spunând că acesta nu dispune de "maturitate politică pentru a-și putea asuma această responsabilitate". Dar, "dacă o altă forță politică a coaliției de dreapta dorește să-și asume responsabilitatea pentru formarea unui guvern cu cele 5 stele, vom trata cu respect această alegere cu respect", a asigurat el.

Iar victoria este completă pentru dl Salvini, deoarece vechiul său aliat asigură că o astfel de alegere "nu va marca sfârșitul alianței" dintre FI și Ligă, mai ales în regiunile din nordul ţării, pe care le conduc împreună.

După mai bine de două luni de discuții nereușite dintre diferitele forțe politice, președintele Sergio Mattarella s-a pronunţat, luni, în favoarea unui guvern "neutru", care să conducă țara până în decembrie, înaintea noilor alegeri de la începutul anului 2019.

Miercuri după-amiază, el urma să prezinte personalitatea aleasă să conducă această echipă, în timp ce presa se pierdea în presupuneri în legătură cu data următoarelor alegeri în cazul respingerii din parlament a acestui guvern tehnocrat: la mijlocul lunii iulie sau în toamnă, cu riscul de a nu se putea adopta un buget pentru 2019? Cu toate acestea, la prânz, palatul prezidențial a anunțat că Liga și M5S, care s-au opus ferm ideii unui guvern tehnocrat, au cerut un termen de 24 de ore pentru a-și grăbi discuțiile în curs cu privire la un posibil acord guvernamental.

Împreună, cele două formațiuni au o majoritate de șapte voturi în Senat și treizeci și două de voturi în Camera Deputaților și ar putea beneficia, de la caz la caz, de sprijin activ sau cel puțin de o abţinere binevoitoare din partea partenerilor coaliției de dreapta, inclusiv Forza Italia.

Divergențele par importante între Liga - formaţiune naționalistă apropiată de Frontul Național Francez, care a obţinut foarte multe voturi în nordul Italiei cu promisiunea unor reduceri fiscale drastice, și M5S, mai ambivalentă față de Uniunea Europeană și apreciată în sud.

Dar, pe lângă ambiția tinerilor lor lideri, cele două partide au în comun o respingere a forțelor politice tradiționale și a promisiunilor aferent privind pensiile, lupta împotriva imigrației sau moralizarea vieții politice.