În această săptămână, europarlamentarii de stânga se vor afla în Bulgaria pentru a se întâlni cu parteneri şi reprezentanţi ai forţelor progresiste. Scopul reuniuni este acela de a se ajunge la o mai mare înţelegere a problemelor care îi afectează pe bulgari în contextul mai larg al luptei care se duce împotriva tentativelor de slăbire a drepturilor fundamentale, semnalate acum în Europa, potrivit Rador, care citează EUObserver.

Întrucât Bulgaria se află la şefia Consiliului European, guvernul bulgar şi-a propus ca viitorul UE - şi mai ales al tinerilor - să fie una dintre priorităţile preşedinţiei sale. O altă prioritate a Sofiei este "securitatea şi stabilitatea" din Uniunea Europeană şi, în special, "soluţii juste în privinţa politicii legate de statutul azilanţilor". Preşedinţia bulgară a vehiculat totodată şi probleme legate de "principiile fundamentale". Şi totuşi, această vizita la Sofia survine într-un moment când, în politica europeană, se manifestă şi alte tendinţe îngrijorătoare.

Partidul Fidesz ultraconservator al lui Viktor Orbán a triumfat în Ungaria pe fondul unor acuzaţii potrivit cărora el ar intimida instituţiile ţării şi factorii de echilibru, precum presa şi justiţia. Datorită puternicei sale majorităţi din parlament, Orbán pare hotărât să-şi înteţească eforturile de subminare a instituţiilor democratice, continuând totodată să-i considere pe migranţi drept ţapi ispăşitori pentru nişte probleme de care, în realitate, se face el însuşi vinovat.

În acelaşi timp, restructurarea ordinii constituţionale şi a instanţelor din Polonia constituie un pericol real la adresa independenţei justiţiei. Separarea puterilor este un element esenţial al valorilor democratice şi ea trebuie apărată de UE.

Ungaria, Polonia, Bulgaria, Austria

Austria are şi ea un guvern de dreapta, susţinut de Partidul Libertăţii, un partid de extremă dreaptă. Şi, desigur, nu trebuie să uităm de implicaţiile politice ale recentului atac militar lansat de Franţa, Marea Britanie şi SUA în Siria, atac care dă apă la moară forţelor militariste şi naţionaliste.

Bulgarii sunt mai mult decât familiarizaţi cu aceste tendinţe, date fiind înclinaţiile xenofobe ale guvernului şi recenta formare a unei alianţe din care fac parte reprezentanţi ai guvernului, opoziţiei şi Bisericii, care se declară împotriva Convenţiei de la Istanbul pe tema violenţei împotriva femeilor - un text ratificat de majoritatea ţărilor din UE. Această controversă a fost provocată din senin de extrema dreaptă, care a răspândit informaţii false potrivit cărora Convenţia ar include nişte prevederi legale cu privire la existenţa "celui de-al treilea gen", ceea ce este o crasă minciună.

Este clar că, în UE, libertăţile fundamentale sunt atacate. Totuşi, pentru forţele progresiste, cazul Bulgariei prezintă nişte caracteristici singulare. În privinţa libertăţii presei, organizaţia Reporteri fără Frontiere plasează Bulgaria pe ultimul loc. În privinţa protecţiei mediului, guvernele bulgare au ignorat deseori standardele europene.

Mai mult, în pofida reformelor judiciare, corupţia şi crima organizată rămân o altă problemă majoră. În această privinţă, asasinarea brutală la Sofia a lui Peter Hristov, un important om de afaceri, survenită în cursul acestui an, este un incident care atrage atenţia. În consecinţă, rămân multe lucruri de făcut în vederea soluţionării acestor probleme majore.

După aproape 11 ani de la aderarea sa la UE, într-un context politic care amintește de o dură realitate socio-politică, Bulgaria încă mai ocupă locul rezervat celei mai sărace ţări din UE, cu un PIB situat cu mai bine de 40% sub medie.

Venitul pe gospodării, chiar dacă s-a dublat în ultimul deceniu, rămâne cu mult sub nivelurile europene ca să nu ma vorbim de situaţia pensionarilor, mulţi având o pensie lunară sub €100.

Oamenii din UE s-au săturat totodată şi de nişte elite care nu asigură o conducere cu adevărat democratică.

Tocmai de aceea este important ca forţele de stânga şi cele progresiste să-şi întărească alianţa pe plan internaţional pentru a putea prezenta alternative la această Europă a elitelor, construind o Europă a solidarităţii, dreptăţii sociale şi păcii.

Acesta este obiectivul pe care noi îl vom discuta cu aliaţii noştri bulgari în această săptămână. În definitiv, ei înţeleg mai bine decât oricine problemele întâmpinate în apărarea unor principii în faţa populiştilor de dreapta.