La Moscova a început Conferinţa internaţională privind securitatea la care participă reprezentanţi din 95 de state, miniştri ai apărării şi oficiali militari, printre care şi ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. De la tribuna conferinţei, Vulin a transmis că precedentul prin care multe state occidentale au recunoscut independenţa Kosovo, ignorând interesele Serbiei, reprezintă un mare pericol pentru pace şi securitate, nu numai în Balcani, ci în întreaga Europă, potrivit Rador, care citeaza b92.net.

Steagul KosovoFoto: Ioana Moldovan

"Favorizarea ideii naţionaliste a Albaniei Mari va conduce inevitabil spre conflicte care nu vor fi doar în plan local. Europa nu face nimic pentru a opri conceptul Albaniei Mari, subestimând pericolul pentru propria securitate şi adesea neglijând propriile interese" - a apreciat Vulin .

"În pofida eforturilor Serbiei ca regiunea Balcanilor să devină stabilă, prin neaplicarea Acordului de la Bruxelles sau nepedepsind violenţele comise asupra sârbilor şi prin nerezolvarea durabilă a problemei Kosovo, izbucnirea conflictelor nu se va limita doar pe teritoriile pe care trăiesc sârbii. Încălcarea în 1999 a dreptului internaţional acum este utilizată de separatiştii din întrega lume ca un exemplu şi acum este greu să conteşti argumentele precedentului" - a subliniat Vulin