Winnie Mandela, fosta soție a președintelui sud-african Nelson Mandela, a murit la vârsta de 81 de ani din cauza unei boli grave, potrivit Le Monde.

Winnie MandelaFoto: Wikipedia

"A murit din cauza unei boli pentru care a fost spitalizată de mai multe ori de la începutul anului. S-a stins din viață luni dimineață, înconjurată de familie." a declarat Victor Dlamini într-un comunicat. Winnie Madikizela Mandela, care "era una dintre personalitățile marcante în luptă contra apartheidului", și-a "sacrificat viață pentru libertatea Africii de Sud", a subliniat el.

Arhiepiscopul anglican sud-african care a aprimit Premiul Nobel pentru pace desmond Tutu a vorbit despre disparitiai "unui simbol major" al luptei contra regimului apartheid: "Ea a refuzat să cedeze în față încarcerării soțului sau, hărțuirii continue a familiei sale de către forțele de scuritate, detenției, interdicțiilor și exilării."

Născut la 26 septembrie 1936, în provincia Eastern Cape (sud) a obținut o diplomă universitară în domeniul asistenței sociale, un lucru excepțional pentru o femeie neagră în acel moment. S-a căsătorit în iunie 1958 cu Nelson Mandela – ea avea 21 de ani, iar el, divorțat și tată, aproape 40 de ani- s-a terminat rapid din cauza unui angajament politic al soțului ei. În timpul închisorii, ea a devenit unul dintre conducătorii Congresului Național African, vârful de lance al luptei anti-apartheid.

În timpul vieții, natura radicală a angajamentului sau a făcut-o o personalitate controversată. În anul 1991 a fost declarată vinovată de complicitate în cazul răpirii unui tânăr militant, Stompie Seipei. Ea a fost condamnată la șase ani de închisoare, pedeapsă care s-a transformat ulterior într-o amendă.