Un fost director de la Siemens a pledat vinovat in cazul mituirii unor oficiali ai guvernului argentinian in urma cu 20 de ani, scrie news.ro, care citeaza Financial Times.

Eberhard Reichert, in varsta de 78 de ani, acuzat ca a incalcat legile anti-coruptie americane si ca a comis frauda electronica, a recunoscut joi, in fata unui tribunal federal, ca a participat intr-o schema care a implicat mituirea unor oficiali ai guvernului argentinian cu 100 de milioane de dolari pentru ca Siemens sa castige un contract privind realizarea cartilor de identitate in Argentina.

O subsidiara Siemens a castigat un contract in valoare de un miliard de dolari pentru a produce cartile de identitate in 1998. Argentina a oprit programul in 2001.

John Cronan, procurorul general adjunct al diviziei de infractionalitati al Departamentului pentru Justitie din SUA a afirmat intr-un comunicat: "In acest caz, una dintre cele mai mari companii din lume s-a folosit de sume exorbitante pentru a mitui oficiali de la cele mai inalte niveluri ale guvernului argentinian pentru a primi un contract in valoare de un miliard de dolari. Condamnarea lui Eberhard Reichert demonstreaza angajamentul Diviziei pentru Infractionalitate de a trage la raspundere atat companiile cat si persoanele corupte, oriunde ar locui si oricat ar incerca sa evite arestarea".

In legatura cu aceleasi acuzatii, compania Seimens a pledat vinovata in 2008 si a platit o amenda penala de 800 de milioane de dolari.

Reichert a lucrat la Siemens Argentina intre 1964 si 2001, conform procurorilor si incepand cu 1990 a fost managerul tehnic pentru divizia proiectelor majore a Siemens Business Services, subsidiara detinuta in totalitate de Siemens.