Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi ca membrii aliantei si-au marit cheltuielile militare in 2017 pentru al treilea an consecutiv, pe fondul plangerilor presedintelui Trump ca numai cativa dintre cei 29 de aliati isi indeplinesc promisiunile. Per total, tarile NATO - exclusiv SUA - au cheltuit, estimativ, 1,45% din PIB-ul lor anual pe cheltuieli (sic!) militare anul trecut, inca sub obiectivul de 2% convenit de liderii nationali in 2014 drept tinta pentru urmatorii 10 ani, potrivit The Washington Post, citat de Rador.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

Era anul in care Rusia anexa peninsula Crimeea de la Ucraina, declansand temerile Europei ca este slab pregatita pentru un razboi terestru traditional cu Rusia - candva, ratiunea existentei NATO. Cheltuielile militare mici ale europenilor constituie o frustrare pentru SUA de ani de zile, insa in epoca lui Trump cifrele au capatat o importanta neobisnuit de mare.

Tarile care lasa de dorit se confrunta cu amenintari de la Washington, inclusiv posibilitatea ca SUA sa nu sara in apararea lor. Ceva mai recent, unii dintre consilierii economici ai lui Trump au declarat ca exceptiile de la noile tarife impuse pentru otel si aluminiu ar putea fi acordate doar acelor state care cheltuiesc pe aparare mai mult de 2% din PIB.

"Toti aliatii actioneaza, facand mai mult, in mai multe locuri si in mai multe moduri", a declarat Stoltenberg la prezentarea raportului anual al NATO.

Raportul vine intr-un moment in care Regatul Unit afirma ca crede ca Rusia a lansat luna aceasta un atac cu arma chimica pe teritoriul lui, alianta declarand ca a fost primul caz in care armele chimice sunt utilizate ofensiv impotriva tarilor ei de la fondarea NATO dupa cel de al doilea razboi mondial./.../

Conform ultimelor cifre de la NATO, numai patru tari au indeplinit obiectivul de 2% in 2017, in scadere de la cinci in 2016. Polonia a ratat la mustata tinta (1,99% din PIB), din cauza ca economia ei a crescut mai rapid decat au putut creste cheltuielile militare. Este de asteptat ca anul acesta opt state sa atinga tinta: SUA, Regatul Unit, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Grecia.

Presati de SUA, membrii NATO s-au angajat sa intocmeasca foi de parcurs privind modul in care vor atinge obiectivul pana in 2024. Inainte ca cheltuielile militare ale membrilor NATO sa inceapa sa creasca din nou, in 2015, suma totala a fost in declin in fiecare an, inca din 2008.

SUA inca mai cheltuiesc partea leului pe aparare in cadrul aliantei - 68,7% din totalul cheltuielilor in 2017. Acest fapt reflecta rolul militar al SUA in lume in calitate de prima superputere globala, un obiectiv considerabil diferit fata de restul aliatilor din NATO.

Alte tari si-au marit dramatic cheltuielile, consecinta nu numai a presiunilor SUA incepute cu mult inainte de alegerea lui Trump, dar si a unui sentiment de vulnerabilitate aparut in urma anexarii Crimeii. Romania a varsat in plus 34,8% in cheltuieli anul trecut. Bulgaria, Letonia, Lituania, Spania si Luxembourg au realizat si ele salturi semnificative.

Chiar daca cele mai multe tari si-au marit cheltuielile totale, cateva si le-au redus de fapt. Belgia, tara cu 11 milioane de locuitori care gazduieste sediul NATO, si-a redus anul trecut cheltuielile militare cu 0,73%. Acestea au cazut la 0,99% din PIB. La fel si in cazul Greciei si Regatului Unit, desi ambele si-au indeplinit angajamentele.