"Este meritul politicii promovate de premierul Ungariei, Viktor Orban, ca a indreptat atentia tuturor asupra necesitatii apararii frontierelor Schengen", a declarat ministrul ceh de externe, Martin Stropnicky, in cadrul unei emisiuni difuzate duminica, de postul public de televiziune din Cehia. Raspunzand la intrebarea privind situatia Ungariei premergator adoptarii unei pozitii ferme de Guvernul de la Budapesta impotriva migratiei ilegale, seful diplomatiei cehe a subliniat: Trebuie sa recunoastem ca in 2015 Ungaria a fost supusa unei uriase presiuni migrationiste si in afara de slovaci si de noi nimeni nu i-a ajutat cu nimic", scrie Magyar Hirlap, citat de Rador.

Potrivit ministrului ceh, poate ca pentru multi stilul politic al lui Viktor Orban este prea ferm, "dar este meritul sau ca a reusit sa dirijeze disputa privind migratia in directia in care toata lumea a recunoscut ca frontierele Spatiului Schengen trebuie aparate". Daca acest subiect, respectiv apararea frontierelor Schengen, ar fi fost lasat altcuiva de catre Bruxelles sau Uniunea Europeana, atunci acesta ar fi fost preluat rapid de extremisti, iar Europa ar fi inceput sa fie mai "bruna".

In acest sens, profesorul universitar si filozoful ceh Vaclav Belohradsky a mentionat ca "trebuie apreciat acest aspect din politica lui Orban". Belohradsky l-a criticat, in acelasi timp, pe Viktor Orban, din cauza ca vrea sa construiasca o democratie illiberala, in locul democratiei liberale. In opinia sa Orban "vrea sa aiba o putere mai mare decat poate oferi politica democratiei liberale" si de aceea incearca sa elimine franele care stau in calea puterii sale, ca de exemplu judecatorii independenti sau presa libera.

La randul sau, presedintele Partidului Social Democrat din Cehia, Jan Hamacek, a precizat ca in chestiunea migratiei Cehia sustine ferm Ungaria, insa crede ca este o problema daca un politician vrea sa demoleze sistemul democratic liberal de azi. "Acest lucru nu il mai sustinem", a subliniat Hamacek, care anterior a fost timp de patru ani presedintele Camerei Deputatilor din Parlamentul Cehiei. Potrivit politicianului social democrat, in prezent, Cehia nu este amenintata de un asemenea pericol, dar trebuie sa avem in atentie aceasta problema.

Martin Stropnicky a mai declarat ca existenta si functionarea Grupului de la Visegrad (din care fac parte: Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) are o importanta majora, iar Ungaria trebuie considerata "de facto" drept o tara vecina. "In Grupul de la Visegrad Cehia si Slovacia sunt intr-o situatia foarte delicata, deoarece nu sunt multumite in totalitate cu ceea ce se intampla in Ungaria si Polonia, dar este interesul lor mentinerea V4. Dorim sa pastram acest grup", a subliniat ministrul ceh de externe.