Dupa ce a bulversat esichierul politic francez, este Emmanuel Macron in stare sa redeseneze harta politica a Uniunii Europene? Multi din PPE (dreapta europeana) se indoiesc, PPE se vede invingatorul linistit al europenelor din 2019, dar fara a fi majoritar. Cu atat mai mult cu cat pana acum presedintele francez n-a avut castig de cauza in legatura cu formarea de liste transnationale, scrie Rador, care citeaza Le Point.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sub influenta PPE (si cu ajutorul britanicilor, pe care nu-i mai priveste), Parlamentul European a refuzat principiul (listelor transnationale) cu 368 de voturi la 274. Emmanuel Macron va trebui sa se incline in fata acestui vot la reuniunea informala a celor 27 de sefi de stat si de guvern care se va desfasura vineri la Bruxelles si care va aborda acest tip de problema institutionala, dar si spinoasa problema a viitorului buget european pentru perioada 2021-2018. "In ce priveste listele transnationale, este fara indoiala prea tarziu pentru alegerile din mai 2019, dar speram, vineri, ca un numar mare de state membre sa se ralieze la listele transnationale pentru europenele urmatoare", se spune la Palatul Elysee.

Macron insista pe tratat

In schimb, presedintele francez nu va ratifica desemnarea viitorului presedinte al Comisiei la urne. Potrivit principiului spitzenkandidat-ului, Jean-Claude Juncker ar fi inlocuit de capul de lista al partidului care va castiga viitoarele alegeri europene. PPE are toate motivele sa creada ca in aceste conditii, candidatul sau ar fi sigur ca va fi urmatorul presedinte al Comisiei. Consiliul European, care trebuie, potrivit tratatelor, sa-l propuna Parlamentului, ar fi dependent de rezultatul scrutinului.

Dar pentru Macron, nu se pune problema. Presedintele francez se sprijina pe tratatul actual si nu accepta nicio derogare de la el. Consiliul European trebuie doar "sa tina cont" de rezultatul alegerilor pentru a propune un presedinte al Comisiei. Expresia "a tine cont" arata ca nu este nimic automat. Macron intentioneaza, intr-adevar, sa se sprijine pe tratat pentru a-i impune Angelei Merkel un candidat de compromis. Pentru asta are nevoie sa dispuna de o minoritate de blocaj in cadrul Consiliului European. Trebuie sa gaseasca deci pana in mai 2019 tari aliate care sa poata aduna 93 de voturi (Franta dispune de 29 de voturi).

Barnier, un compromis intre Macron si Merkel?

A doua conditie: e nevoie de o pondere suficienta in viitorul Parlament European, cel care va rezulta dupa vot in mai 2019. Fara a pierde timp, s-a constituit o mica celula in jurul deputatului LREM Pieyre-Alexandre Anglade, reprezentant al Beneluxului, pentru a crea contacte peste tot in Europa cu partide susceptibile sa formeze un grup in acest viitor Parlament.

Sunt avuti in vedere desigur Ciudadanos, in Spania, PD al lui Renzi etc. Macron va incerca sa reuneasca partizanii liniei social-liberale, deschis pro-europene. In prezent, grupurile parlamentare europene nu au coerenta ideologica. In cadrul PPE coabiteaza CDU al Angelei Merkel si Fidesz al lui Viktor Orban. In cadrul ALDE (liberalii), marcheaza ANO, partidul miliardarului populist ceh Andrej Babis... "Aceleasi incoerente ideologice existau in partidele politice franceze pe care le-a facut cioburi Emmanuel Macron creand En marche!", se arata in anturajul sefului statului.

Emmanuel Macron spera sa adune in jurul lui suficiente partide aliate pentru a deveni cel putin a doua forta din Parlamentul European si a se impune, apoi, ca partener indispensabil al PPE. "Daca cele doua grupuri ale noastre sunt umar la umar, putem sa ne intelegem asupra unui presedinte al Comisiei pentru care sa existe un consens", explica cei pro-Macron. Un candidat de sinteza intre social-liberalism si conservatorii europeni. Un fel de Edouard Philippe european, cumva. Evident, acest profil seamana mult cu cel al lui... Michel Barnier. Negociatorul pentru Brexit, daca nu va fi desemnat de PPE cap de lista, ar putea fi un fel de legatura ideala intre Merkel si Macron. Dar, inainte de asta, Barnier, originar din departamentul La Savoi - membru al LR dar opus liniei lui Wauquiez - mai trebuie sa depaseasca obstacole: incheierea fericita a negocierilor pentru Brexit.

Partida e departe de a fi castigata de Macron: cancelarul german a afirmat joi ca nu vede cum se poate modifica sistemul actual de desemnare a presedintelui Comisiei. "Familia politica din care fac parte, PPE, a inscris in statut, intre timp, instituirea capetelor de lista", a declarat ea in fata Camerei Deputatilor, la Berlin, potrivit Le Point. citat de Rador.