Legislativul irakian a votat marti adoptarea temporara a unui nou steag national, pe motiv ca actualul drapel, care dateaza din timpul dictatorii lui Saddam Hussein, aminteste de crimele si de actele de cruzime din acea perioada, noteaza Reuters.

Proiectul a fost supus la vot de catre membrilor Parlamentului la cererea minoritatii kurde si a fost sustinut de 110 membri din 165 prezenti in Legislativ. Prin adoptarea acestui steag se doreste o rupere simbolica de trecut. Anterior, a mai existat o astfel de incercare din partea Guvernului interimar din 2004, dar respinsa unanim de irakieni. In tot acest timp, oficialii kurzi au refuzat sa arboreze actualul steag, acesta fiind interzis in Kurdistan.

Noul steag, aproape identic cu cel vechi, va avea o durata limitata, fiind valabil doar pentru un an, timp in care dezbaterile pe tema adoptarii steagului final vor continua.

Cele trei culori, rosu, alb si negru, au ramas acelasi, insa stelele verzi din centru care reprezentau unitatea, libertatea si socialismul, sloganul formatiunii politice a lui Saddam, au fost sterse. A ramas insa fraza "Allahu Akbar" (Allah este mare), scrisa cu litere verzi, arabice, care a fost inscriptionata la ordinele lui fostului dictator. Inscriptia reprezenta chiar scrisul de mana al lui Saddam, insa caligrafia a fost schimbata neoficial in 2004.