Bulgaria este printre statele din Uniunea Europeana a carei populatie urbana este in cel mai mare risc de saracie si excluziune sociala, in anul 2016. Asta arata datele Oficiului European de Statistica Eurostat.Tara este pe locul doi, cu 31% din populatia care traieste in marile orase supusa acestui risc in anul 2016, devansata doar de Grecia, cu 33,6%. Urmeaza Italia (30,3%) si Belgia (29,3%). La celalalt capat este Slovacia (13%), Cehia (13,8%), Polonia (16,2%) si Finlanda (17,2%), potrivit Rador care citeaza Dnevnik.

In anul 2016, aproape unul din patru cetateni din UE a fost in risc de saracie si excluziune sociala. In medie pentru Uniune, riscul este mai redus in cazul populatiei rurale decat al celei urbane. Eurostat raporteaza ca ponderea oamenilor cu acest risc creste usor in ultimii ani - in marila orase acesta creste de la 22,7% in anul 2010 la 23,6% in anul 2016, iar in orasele mici si la periferii, creste de la 20,3% in anul 2010, la 21,6% in anul 2016. In regiunile rurale este inregistrata o scadere - de la 29,0% in anul 2010 la 25,5% in anul 2016.

In 12 dintre statele membre UE, locuitorii marilor orase sunt intr-un risc mai scazut de saracie si excluziune sociala decat locuitorii oraselor mai mici si regiunile rurale. In sase dintre state, cele mai mici niveluri sunt inregistrate in orasele mici si la periferie.

In Austria, Belgia, Danemarca, Olanda si Marea Britanie, locuitorii marilor orase sunt mai amenintati de saracie decat cei din regiunile rurale si din orasele mici si de la periferie. Dimpotriva, in Romania jumatate din populatia de la sate a fost supusa riscului saraciei in anul 2016, urmata de Bulgaria, Croatia, Ungaria, Letonia si Lituania.

Statistica arata o clara impartire gegrafica - in statele din Vest si partea de nord a Europei e cel mai ridicat riscul de saracie si excluziune sociala pentru locuitorii marilor orase, in timp ce in majoritatea statelor din Europa de Est si de Sud, precum si in statele baltice, riscul este cel mai mare pentru populatia din regiunile rurale. Cehia, Finlanda, Italia, Irlanda si Slovenia inregistreaza o impartire relativ egala, indiferent de gradul de urbanizare.