Duminica, seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, le-a cerut separatistilor catalani sa desemneze un candidat care respecta legea pentru a conduce regiunea si a-l inlocui pe Carles Puigdemont, aflat in Belgia, pe numele caruia Spania a emis un mandat de arestare, potrivit gazetei belgiene Le Vif, citata de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

In cursul mitingului Partidului Popular din Cordoba (sudul Spaniei), dl Rajoy le-a spus ca spera sa fie "numita o persoana care vede lucrurile in mod diferit si, mai presus de toate, care spune: Sunt lider politic si de aceea voi respecta legea, pentru ca este obligatia mea si asa se intampla in tarile democratice".

Carles Puigdemont, presedintele independentist al Generalitat, guvernul autonom al Cataloniei, a fost demis, impreuna cu intreaga sa echipa, pe 27 octombrie, de catre guvernul central spaniol, care a pus regiunea sub tutela la cateva ore dupa proclamarea unei "Republici Catalane" la Barcelona. In temeiul mandatului de arestare pentru rebeliune si nesupunere in Spania, dl Puigdemont s-a mutat la Bruxelles.

Separatistii au obtinut o majoritate absoluta in Parlamentul Catalan la alegerile regionale anticipate din 21 decembrie, convocate de Madrid in speranta de a pune capat crizei. Dl Puigdemont se astepta sa-si recastige pozitia de presedinte prin investirea de la distanta. Dar Curtea Constitutionala spaniola a interzis aceasta procedura. Programata pentru 30 ianuarie, investitura presedintelui de catre Parlamentul Catalan a fost amanata sine die.

Tensiunile au aparut in cadrul taberei separatiste catalane, impartita intre dorinta de a mentine cu orice pret candidatura d-lui Puigdemont si aceea de a gasi un alt candidat la presedintie pentru a iesi din criza. Aceste divergente opun grupul parlamentar al lui Puigdemont, Impreuna pentru Catalonia, si partidul CUP (Candidatura Unitatii Populare, partid separatist de extrema stanga) Stangii Republicane a Cataloniei (ERC).

Primii (38 de deputati) doresc sa-l readuca la putere pe dl Puigdemont, in timp ce ERC privilegiaza infiintarea unui guvern care sa conduca cu adevarat Catalonia si sa o scape de tutela statului. Dar, oficial, ERC continua sa-l sustina pe liderul independent. Duminica, o delegatie a ERC a parasit Catalonia pentru a pleca la Bruxelles sa studieze impreuna cu dl Puigdemont cum sa-i faca acestuia "eficienta" investirea, a declarat pentru AFP o sursa a acestei formatiuni politice.