NATO ar trebui sa fie gata pentru lansarea de atacuri nucleare preventive pentru a elimina riscul utilizarii armelor de distrugere in masa de catre inamicii Aliantei, a avertizat un grup de fosti comandanti militari.

Intr-un raport dat publicitatii si citat de cotidianul britanic The Telegraph, fostii oficiali solicita o schimbara majora a atitudinii Aliantei fata de protejarea membrilor sai si a intereselor sale.

Autorii raportului, care a fost prezentat sefilor Pentagonului si ai NATO, sustin ca folosirea atacurilor nucleare este "un instrument indispensabil".

"Riscul unei proliferari continue este iminent si, odata cu acesta, pericolul izbucnirii razboiului nuclear, desi limitat in scop, ar putea deveni posibil", se afirma in raport, realizat, printre altii, de fostul sef al statului Major britanic, Lordul Peter Inge, generalul John Shalikashvili, fostul comandant al NATO in Europa, si fostul amiral francez Jacques Lanxade.

"Prima utilizare a arsenalului nuclear trebuie sa ramana instrumentul final pentru a impiedica folosirea armelor de distrugere in masa", se afirma in document, care sustine ca raspandirea tehnologiei nucleare inseamna ca "nu exista o prognoza realista a unei lumi libere de arme nucleare".

Raportul cere o reforma radicala a NATO si un nou parteneriat intre Alianta, SUA si UE pentru a face fata amenintarilor militare si teroriste impotriva statelor occidentale. De altfel, autorii studiului sustin ca terorismul, fanatismul politic si fundamentalismul religios sunt amenintari importante pentru NATO, in timp ce crima organizata, schimbarile climatice si imigratia in masa reprezinta pericole pentru modul de viata al membrilor Aliantei.

Autorii raportului propun schimbari majore in modul de operare al Aliantei, incluzand abandonarea deciziilor luate in unanimitate in favoarea hotararilor rapide fara riscul unor vetouri sau proteste din partea uno state membre. De asemenea, se cere interventie militara fara acordul ONU in acele cazuri in care "actiunea imediata este necesara pentru a proteja un numar mare de oameni".

The Telegraph precizeaza ca raportul, care a fost realizat dupa marturii ale unor oficiali ai Aliantei care nu se pot exprima public fata de strategia NATO, ar putea fi discutat la summitul organizatiei, ce se va desfasura in aprilie la Bucuresti.