Iranul intră într-un alt ciclu de demonstrații și de conflicte de stradă. Exista insa o diferenta majora fata de protestele din 2009: atunci au protestat mai ales intelectualii si clasa de mijloc din orasele mari, acum protesteaza orasele mici sufocate de saracie si coruptie, scrie publicatia O Globo, preluata de Rador.

Proteste in IranFoto: Agerpres/EPA

Cele mai recente proteste masive se petrecusera în 2009, "Revoluția Verde", la realegerea ca preşedinte a conservatorului Mahmoud Ahmadinejad, o mișcare în apărarea relaxării controlului politic și social al teocrației conduse de ayatollahul Ali Khamenei. Totul în zadar.

In 2009 a fost o erupție produsă în clasele superioare ale societății iraniene, care a cuprins tineretul universitar. Acum, fitilul revoltei provine din interior, din orașele mai mici, unde regimul ayatollahilor a avut mereu sprijin, scrie O Globo.

Combustibilul pentru valul de proteste este frustrarea populației față de economie și există referiri la corupție. Unul dintre obiectivele mișcării îl reprezintă președintele Hassan Rouhani, reprezentantul establishment-ului regimului, dar a aripii moderate.

Cu aprobarea nu prea fermă a lui Khamenei, Rouhani a negociat cu Statele Unite, Germania, Franța, Regatul Unit, China și Rusia să accepte să încetinească programul nuclear al Iranului în schimbul relaxării sancțiunilor, ceea ce ar trebui să ducă la îmbunătăţirea calităţii vieții populației.

Iranul a putut să revină pe piața internațională a petrolului, dar afluxul de dolari din exporturi ar fi fost în mare măsură deturnat către proiectele de putere ale teocrației: consolidarea Hezbollah în Liban, valorificarea războiului civil din Siria pentru creșterea influenței în regiune, înfruntarea Arabiei Saudite în Yemen, etc.

Inflația și creșterea scăzută exercită presiuni asupra Iranului. Potrivit "Wall Street Journal", rata șomajului este de 11,7%, dar în rândul tinerilor se apropie de 25%. Cercetarea efectuată în luna iunie de către universitatea americană din Maryland a constatat că jumătate dintre iranieni credeau că politica economică a țării era îndreptată în direcția greșită. La începutul anului 2016 erau 31%.

Rouhani a făcut declarații moderate în apărarea dreptului oamenilor de a protesta. Dar Khamenei s-a referit deja la "dușmanii" Iranului, care s-ar afla în spatele protestelor. Și numărul de morți crește: peste 24.

Puterea este, de fapt, împărțită între liderul suprem Khamenei și Gardienii Revoluției, susținuţi de instituții strict controlate, cum ar fi Consiliul de Gardienilor, care se planează deasupra Parlamentului. Spațiul destinat moderării se îngustează. Dar regimul ar trebui să asculte strada, pentru a evita violența sporită.

La randul sau, publicatia Folha, preluata de Rador, arata ca nu lipsesc motive reale pentru nemulțumire. Apreciat la nivel internațional pentru acordul nuclear cu puterile occidentale, preşedintele nu a reușit să realizeze aşteptata îmbunătățire a a bunăstării sociale ca urmare a relaxării sancțiunilor. Cei mai săraci iranieni se confruntă cu o creștere a șomajului și a inflației, iar relatările arată că acest segment constituie majoritatea protestatarilor - spre deosebire de revolta împotriva lui Ahmadinejad, organizată în special de către clasa de mijloc mai instruită din marile centre urbane.