Inaintea discursului de luni al presedintelui Trump pe tema securitatii nationale, oficialii dadusera de inteles ca el va adopta un nou ton dur la adresa Chinei. Nu prea s-a intamplat asa ceva. Intr-un discurs care a fost urmarit cu mare atentie, Trump a calificat China si Rusia drept "puteri rivale", dar restul alocutiunii nu s-a mai desfasurat conform previziunilor, presedintele oferind putine detalii noi pe tema planurilor sale in privinta Chinei, potrivit Rador care citeaza The Washington Post.

Acest discurs, mai putin dur decat sa prevazuse initial, a ilustrat un an de semnale confuze cu privire la modul in care Administratia Trump intentioneaza sa trateze Beijingul, ridicand mai multe semne de intrebare cu privire la viitorul relatiilor dintre SUA si China. Titlul unui editorial aparut in "China Daily", oficiosul Partidului Comunist, releva aceasta confuzie: "Strategia SUA pe tema securitatii nationale este inca in lucru".

Shi Yinhong, profesor de relatii internationale la Universitatea Renmin si un expert important in diplomatie chineza, a ramas si el mirat. "In definitiv, care e strategia? Nu e clar", a spus el. Ca si alti experti chinezi, Shi a vazut discursul de luni drept un semn din care reiese ca s-ar putea ca Administratia Casei Albe sa adopte o pozitie mai dura fata de China, dar a avertizat ca vorbele sale sa nu fie luate prea in serios.

"China nu e prea atenta la ce spune Trump, ci la ce face el", a spus el. "Trebuie sa asteptam sa vedem ce va face, nu sa ascultam ce spune", sublinia si Lu Xiang, expert in relatii americano-chineze la Academia Chineza de Stiinte Sociale din Beijing. In Rusia, Kremlinul a adoptat o pozitie mai dura. Marti, adresandu-se jurnalistilor, purtatorul de cuvant al Kremlinului a criticat noul plan de securitate nationala pentru "caracterul sau imperialist" si a spus ca Rusia este vazuta in mod eronat drept o amenintare la securitatea nationala a Statelor Unite.

"Caracterul clar imperialist al documentului, lipsa evidenta a dorintei de a respinge o lume unipolara si refuzul de a accepta o lume multipolara", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul personal de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, atunci cand a fost intrebat care au fost fragmentele din discurs care au starnit ingrijorarea Kremlinului. "Desigur, nu putem fi de acord cu atitudinea potrivit careia tara noastra este definita drept o amenintare la adresa Statelor Unite", a afirmat el in declaratiile traduse de agentia de presa Interfax.

Si aici, diferenta dintre spusele lui Trump despre China si faptele sale face obiectul unor aprinse dispute, iar discursul de luni a schimbat prea putin situatia. In calitate de candidat, Trump critica in mod regulat China, acuzand-o chiar ca "violeaza" Statele Unite. In calitate de presedinte, el a oscilat intre termenii duri - in privinta Coreii de Nord, de exemplu - si termenii blanzi - in mare parte rezervati "mult respectatului" conducator autoritar al Chinei, Xi Jinping.

La sfarsitul saptamanii, circulau zvonuri potrivit carora discursul si strategia lui Trump vor considera China drept un concurent si vor reclama "agresiunea economica" a Chinei. Dar numai prima parte a discursului a facut asta. In discursul sau, Trump a calificat China si Rusia drept "puteri rivale" care "cauta sa contracareze influenta, principiile si bogatia americanilor". El a mai spus ca Statele Unite "vor incerca sa cimenteze un mare parteneriat cu cele doua tari si cu alte state, dar intr-o maniera care va apara intotdeauna interesul national".

Documentul propriu-zis al strategiei oferea ceva mai multe detalii. "China si Rusia contracareaza puterea, influenta si interesele Statelor Unite, incercand sa erodeze securitatea si prosperitatea americana", subliniaza documentul. "Cele doua tari sunt hotarate sa-si dezvolte niste economii mai putin libere si mai putin echitabile, sa-si sporeasca armatele si sa controleze informatiile si datele pentru a-si injuga societatile si pentru a-si extinde influenta".

Termenul de "rival" se inscrie in vocabularul prin care Casa Alba considera China drept un "concurent strategic", si nu un "partener strategic" - un artificiu retoric care chinezilor nu le-a scapat din vedere. "Cooperarea este singura optiune corecta pentru China si Statele Unite", a declarat Ha Chunying, purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de Externe, la obisnuita sa conferinta de presa programata marti.

"Cerem Statelor Unite sa nu mai distorsioneze intentiile strategice ale Chinei". Textul din documentul strategiei ofera cateva clarificari in privinta felului in care Administratia Trump vede aceasta rivalitate. De exemplu, se mentioneaza fugitiv progresele militare chineze si faptul ca Beijingul face investitii in tarile in curs de dezvoltare pentru a-si cultiva influenta. In document se mai subliniaza ca, in fiecare an, "concurenti de felul Chinei fura proprietate intelectuala americana in valoare de sute de miliarde".

Documentul subliniaza ca Statele Unite "trebuie sa apere Baza Inovatiilor din Securitatea Nationala (NSIB) impotriva concurentilor", dar nu specifica si care ar fi schimbarile, daca ele se vor si face". De peste un deceniu, Putin a pledat pentru un nou echilibru international de putere cu mai multi poli de influenta, printre care si cel al Moscovei. Kremlinul s-a plans regulat de hegemonia SUA in politica internationala - o critica formulata cel mai dur in discursul lui Putin din 2007, la Conferinta pentru Securitate de la Munchen.

"Nimeni nu se simte in siguranta!", spunea Putin la acea vreme. "Pentru ca nimeni nu simte ca legislatia internationala este un zid care ii va apara pe oameni". Dar pentru expertii chinezi, lipsa precizarilor din discursul lui Trump de luni a fost luata in general drept un semn de slabiciune din partea SUA. Victor Gao, un comentator politic din Beijing si fost translator pentru Deng Xiaoping, afirma ca ideea, potrivit careia conducerea SUA la nivel global este incontestabila, a devenit "negociabila".

"Ca tara nr.1 din lume, trebuie sa faci un efort si sa-ti aperi statutul de lider al lumii", spune el. "Daca o alta tara are o mai mare dezvoltare economica si o strategie mai buna de dezvoltare, trebuie sa te arati umil si sa inveti ceva din asta, in loc sa tot repeti 'Nu va puneti cu noi', potrivit Rador.