Valoarea "facturii Brexitului" pe care o are de achitat Londra la Bruxelles este estimata undeva intre 40 si 45 de miliarde de euro, a declarat vineri un purtator de cuvant al Downing Street pentru AFP, transmite News.ro.

BrexitFoto: Captura YouTube

Liderii celor doua tabere au anuntat vineri dimineata incheierea unui acord de principiu asupra celor trei dosare prioritare ale despartirii lor, dar fara sa precizeze vreo suma .

Aceasta suma avansata de Guvernul britanic este mai mica decat cea pe care a reclamat-o in octombrie presedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, care o estima intre 50 si 60 de miliarde de euro.

Ea reprezinta insa mai mult decat dublul sumei propuse initial de Londra, de aproximativ 20 de miliarde de euro.

"Nu putem sa calculam exact sumele in discutie. Toate cifrele se vor misca", a dat asigurari vineri Michel Barnier, explicand de ce nu a fost comunicata o suma anume.

Acordul prevede ca Regatul Unit sa continue sa participe la bugetul anual al UE in 2019 si 2020, "ca si cum ar ramane in Uniune".

Dupa aceasta perioada, Londra urmeaza sa achite angajamentele financiare pe care si le-a asumat in cadrul bugetelor trecute si care nu au fost platite inca.

Bugetele anuale europene fac distinctie intre credite de plata si de credite in angajamente, iar acestea din urma se pot desfasura pe o perioada de mai multi ani.

Acest "rest de lichidat" - care consituie cea mai mare parte a incheierii socotelilor financiare ale Brexitului - va fi calculat la 31 decembrie 2020 si va fi platit treptat, pe masura ce angajamentele vor deveni eligibile, asa cum s-ar fi intamplat daca Regatul Unit ar fi ramas in Uniunea Europeana ca stat membru.

Acordul stipuleaza ca toate aceste sume vor fi achitate in euro.