Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat vineri, la Dublin, ca daca propunerea britanica de a solutiona chestiunea frontierei irlandeze dupa Brexit este "inacceptabila pentru Irlanda", ea va fi "la fel si pentru UE", relateaza France Presse.

"Permiteti-mi sa spun foarte clar. Daca oferta britanica este inacceptabila pentru Irlanda, ea va fi la fel si pentru UE", a declarat inaltul responsabil european in fata presei, dupa intalnirea cu premierul irlandez Leo Varadkar, potrivit Agerpres.

"Imi dau seama ca poate fi dificil pentru unii politicieni britanici sa inteleaga. Dar aceasta rezulta din faptul ca Irlanda este membra a UE, in timp ce Marea Britanie pleaca" din blocul comunitar, a spus el.

"De aceea, cheia pentru viitorul Regatului Unit se afla - in unele privinte - la Dublin, cel putin atata timp cat vor continua negocierile cu privire la Brexit", a declarat Tusk, asigurand ca UE" sprijina pe deplin" cererea Irlandei de a nu restabili granita fizica cu Irlanda de Nord.

"Revendicarile irlandeze sunt revendicarile UE", a insistat Donald Tusk, citand chiar un proverb irlandez: 'Ni neart go cur le cheile' ("Nu exista putere fara unitate").

Afirmand ca este "optimist", Varadkar s-a declarat dispus "sa ramana ferm cu partenerii sai daca oferta britanica nu va fi satisfacatoare".

Uniunea Europeana a dat Londrei termen pana luni, 4 decembrie, pentru a lua angajamente "suficiente" cu privire la frontiera irlandeza, unul dintre cele trei dosare pe care doreste sa le rezolve in mod prioritar inainte de lansarea celei de-a doua faze a negocierilor, ce ar putea interveni la urmatoarea reuniune la nivel inalt a UE din 14 si 15 decembrie.

"Nu suntem inca acolo", a declarat vineri dimineata ministrul irlandez de externe Simon Coveney. "Vrem sa fim pozitivi, dar insistam si asupra faptului ca nu poate exista granita."

Revenirea la frontiera intre cele doua Irlande dupa Brexit risca sa provoace un soc pentru cele doua economii deosebit de interconectate, care fac schimburi comerciale astazi fara piedici. Aceasta ar putea fragiliza acordul de pace din 1998 in Irlanda de Nord, cunoscut sub numele de "Acordul de Vinerea Mare".

"Nu putem lasa Brexitul sa distruga aceasta realizare", a subliniat Donald Tusk.

Guvernul britanic a respins desigur posibilitatea unei frontiere "stricte" cu Irlanda, evocand in special "un nou parteneriat vamal" cu UE sau posibilitatea utilizarii "tehnologiei" pentru a reduce controalele la frontiera.

Dar o comisie parlamentara britanica a considerat vineri ca decizia de a parasi piata unica europeana si Uniunea Vamala pare imposibil de conciliat cu mentinerea unei frontiere "fara frictiuni".

Tusk admite ca "este clar ca nu putem ajunge la un acord asupra celui mai mic detaliu in acest stadiu, in special pentru ca rezultatul final va depinde de relatiile viitoare dintre UE si Marea Britanie".