Republica Moldova va indeplini toate conditiile impuse pentru a obtine anul viitor finantare in cadrul acordului de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) cu Uniunea Europeana (UE), a afirmat luni premierul Pavel Filip, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

In iunie, UE a acceptat sa acorde imprumuturi de 60 de milioane de euro si granturi de 40 de milioane de euro in perioada 2017-2018 pentru a ajuta statul ex-sovietic sa-si stabilizeze economia si sa promoveze reforme.

"UE are in Chisinau un partener serios si suntem nerabdatori sa obtinem finantarea UE in 2018 - suntem increzatori ca toate conditiile vor fi indeplinite. Ceea ce este important pentru noi si pentru cetatenii nostri este predictibilitatea, inclusiv din partea UE. Este important sa nu vedem MFA (asistenta macrofinanciara) captiva galcevilor politice de acasa sau din strainatate", a declarat Pavel Filip.

Saptamana trecuta, premierul Republicii Moldova preciza ca tara nu va primi bani in 2017, dar cu siguranta ii va primi anul viitor, iar Moldova trebuie sa indeplineasca 30 de criterii pentru a debloca finantarea.

Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chisinaului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandarilor Comisiei de la Venetia, o initiativa a Partidului Democrat aflat la putere, al premierului Pavel Filip, potrivit presei de peste Prut.

Ministrul de Finante, Octavian Armasu, a declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca in buget sunt prevazute primirea a doua transe in acest an. Oficialul si-a exprimat increderea ca, la inceputul anului viitor, va fi eliberata o transa.

UE a informat ca o preconditie de baza pentru asistenta financiara este respectul pentru procesul democratic si statul de drept.

Economia Moldovei a inregistrat, anul trecut, o crestere de 4,1%, redresandu-se dupa un declin de 0,4% in 2015, provocata partial de criza din Rusia, care a afectat exporturile si a redus sumele de bani trimise de muncitorii moldoveni care lucreaza acolo.

Banca Mondiala si FMI se asteapta la un avans al PIB-ului Moldovei de 4-4,5% in 2017.