Negocierile privind Brexitul par sa fi intrat intr-un punct mort, fiecare tabara trimitand "mingea" in terenul celeilalte, in prima zi a celei de-a cincea runde de discutii, la Bruxelles, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Echipele de negociatori s-au regasit luni dupa-amiaza la sediul Comisiei Europene pentru a lansa aceasta sesiune, care ar fi trebuit sa fie urmata, joi, de o conferinta comuna de presa a celor doi sefi de delegatii.

Dar, contrar practicii din ultimele luni, negociatorul sef al UE, Michel Barnier, si omologul sau britanic, David Davis, nu au prevazuta o intalnire luni pentru lansarea rundei, ultima programata inainte de Consiliul European din 19-20 octombrie.

In calendarul ideal al negocierilor, acest summit ar fi trebuit sa marcheze o etapa cruciala, cu perspectiva ca liderii europeni sa accepte deschiderea negocierilor pentru discutiile privind relatiile comerciale cu Londra dupa Brexit. Dar cu conditia sa se inregistreze "progrese suficiente" privind conditiile de divort.

"Mingea e in terenul lor", a spus luni dupa-amiaza Theresa May, in fata Camerei Comunelor. "Dar sunt optimista ca vom primi un raspuns pozitiv", a adaugat ea.

"Nu e chiar un joc cu mingea", a replicat purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, dar "mingea e exact in tabara Marii Britanii", a adaugat el.

Liderii celor 27 de tari care raman in UE cer avansuri concrete pe cele trei dosare considerate prioritare - conditiile financiare ale divortului, soarta expatilor si consecintele Brexitului asupra Irlandei - inainte de a accepta o discutie despre viitoarea relatie.

Europenii sunt cu atat mai pesimisti cu cat sunt ingrijorati de consecintele pentru negocieri legate de fragilitatea premierului Theresa May, dupa discursul de cosmar sustinut saptamana trecuta.