Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) dispune in continuare de o "baza solida de sustinatori devotati" pe Internet, in pofida pierderilor suferite pe teren de grupul terorist in Siria si Irak, a anuntat vineri Europol, Oficiul European de Politie, relateaza AFP.

"Grupurile jihadiste folosesc de asemenea mici platforme si forumuri online pentru a-si raspandi propaganda terorista", dupa "actiunile sistematice impotriva acesteia (propagandei teroriste) pe retelele sociale", a precizat Europol.

Diminuarea relativa a propagandei "oficiale" a gruparii Statul Islamic din ultima luna a creat mai mult spatiu pentru continutul generat de utilizatorii pro-SI, a informat intr-un comunicat biroul Europol cu sediul la Haga.

"Acest lucru arata ca gruparea Statul Islamic isi pastreaza baza solida de sustinatori devotati in mediul virtual", se precizeaza in comunicat, potrivit Agerpers.

Europol a publicat aceste rezultate dupa o sesiune de lucru de doua zile la care au participat experti din Bosnia si Hertegovina, Cehia, Estonia si Ungaria cu privire la cautarea si semnalarea mesajelor de propaganda postate online de catre grupurile jihadiste.

"Organizatiile jihadiste si sustinatorii lor continua sa abuzeze de diferite platforme pentru a-si raspandi propaganda", a semnalat Oficiul European de Politie, insa "actiunile perturbatoare intreprinse de unii furnizori i-au fortat sa foloseasca platforme mai mici", a explicat Europol.

Unii simpatizanti utilizeaza de asemenea forumuri online, precum si "bibliotecile Darknet", care ofera link-uri catre continuturi jihadiste pe Internet, potrivit Europol, care a afirmat ca au fost semnalate 1029 de materiale de promovare a terorismului.

Marea Britanie a anuntat deja un plan de reprimare a continutului extremist online ca urmare a atacurilor recente de la Londra si Manchester. Premierul Theresa May doreste dezvoltarea unor instrumente care sa permita identificarea si eliminarea automata a continutului "periculos".

Autoproclamatul "califat" al gruparii Statul Islamic a suferit pierderi semnificative pe campurile de lupta din Irak si Siria, unde fortele pro-regim incearca in prezent sa incercuiasca luptatorii SI in cartierele aflate sub controlul sau in Deir Ezzor (estul Siriei), ca parte a ofensivei de cucerire totala a orasului.

La Damasc, presedintele Bashar al-Assad a declarat ca Siria "se indreapta spre o victorie decisiva" impotriva gruparii SI, a informat agentia oficiala Sana.