Papa Francisc propune acordarea de "vize temporare speciale pentru persoanele care fug de conflicte in tarile invecinate", potrivit unui text scris pentru Ziua Internationala a Migrantilor si Refugiatilor de anul viitor, anunta News.ro. "Expulzarile colective si arbitrare de migranti si refugiati nu reprezinta o solutie adecvata, in special atunci cand este pusa in aplicare catre tari care nu pot garanta respectarea demnitatii si drepturilor fundamentale", a afirmatPapa Francisc.

Suveranul Pontif nu a precizat despre ce tari vorbeste, ci a facut referire la o pozitie generala adoptata de diplomatia Vaticanului in 2013.

Din punctul de vedere al Papei, "un numar mai mare" de tari trebuie sa favorizeze deschiderea de "culoare umanitare pentru cei mai vulnerabili refugiati".

El a pledat si in favoarea "reintregirii familiei - inclusiv in cazul bunicilor, fratilor si surorilor sau nepotilor - fara a o conditiona de capacitatile economice", precum si pentru o "oferta de parcurs de regularizare extraordinara pentru migrantii care vor sa aiba o prezenta indelungata in tara".

Suveranul Pontif si-a exprimat opozitia fata de "detentia pentru cei care intra pe teritoriul national fara autorizatie". In tarile de primire, strainii trebuie sa aiba acces "la asistenta medicala nationala si la sistemele de pensii", mai cere Papa Francisc.