Presupusii autori ai dublului atentat cu vehicule la Barcelona si Cambrils formau o celula care a actionat in pripa dupa esecul unui prim plan, care ar fi putut sa fie si mai sangeros potrivit primelor elemente ale anchetei, relateaza agentia AFP, citata de News.ro.

Suspecti in atacurile teroriste din CataloniaFoto: Captura YouTube

TREI MAROCANI SI UN SPANIOL ARESTATI

Patru persoane au fost arestate - trei marocani si un spaniol - iar cele cinci persoane de la bordul automobilului marca Audi A3 care a ucis o femeie la Cambrils au fost la randul lor ucise de politie.

Barbatii retinuti sunt tineri, ei au varsta de 21, 27, 28 si 34 ani.

Dintre atacatorii ucisi prin impuscare, trei au fost identificati pana in acest stadiu de catre fortele de ordine.

Soferul camionetei care a ucis 13 persoane la Barcelona s-ar putea afla printre ei, potrivit unui purtator de cuvant al politiei regionale, Josep Lluis Trapero.

FARA ANTECEDENTE TERORISTE

Niciunul dintre barbatii arestati nu le este cunoscut serviciilor de politie din cauza unor fapte in legatura cu terorismul, insa unii aveau antecedente judiciare - infractiuni de drept comun.

Cei trei marocani au fost arestati la Ripoll, un orasel cu aproximativ 10.000 de locuitori situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Barcelona, unde au avut loc perchezitii. Singurul dintre ei a carui identitate a fost dezvaluita este Driss Oukabir, arestat joi .

Fratele sau Moussa era de asemenea cautat, la fel ca cel putin alte trei persoane, potrivit editiei de la Barcelona a ziarului La Vanguardia.

Al patrulea barbat arestat este un spaniol originar din enclava Melilla, in Africa de nord, una dintre principalele "pepiniere" de jihadisti in Spania, alaturi de Catalonia, unde se pare ca s-a format grupul.

Acest barbat a fost arestat la Alcanar, la 200 de kilometri sud-vest de Barcelona, unde, joi dimineata, o cladire s-a surpat in aceasta comuna, in urma unei explozii care s-a soldat cu un mort si sapte raniti.

Aproximativ 30 de tuburi cu gaz au fost gasite la fata locului, a aflat un fotograf AFP.

UCENICI?

Potrivit politiei, grupul din care faceau parte autorii atentatelor fabrica acolo un dispozitiv exploziv si pregatea "atentate de anvergura mai mare".

Explozia i-a determinat, din cauza lipsei de material, sa comita - in pripa - la Barcelona si Cambrils atentate "care nu erau de amploarea pe care o aveau in vedere", potrivit lui Josep Lluis Trapero.

INARMATI CU CUTITE

Cei cinci suspecti impuscati la Cambrils purtau false centuri de explozivi.

Potrivit unor experti, acest lucru poate fi un mod de a-si asigura o moarte ca martiri, avand in vedere ca politia nu ezita sa impuste persoane care poarta explozivi.

Insa aceasta poate fi totodata o tehnica in vederea castigarii de timp in fata fortelor de ordine.

Ei aveau in masina o secure si cutite, cu care au ranit o persoana la fata, inainte sa fie impuscati.

Trei vehicule inchiriate de atacatori au fost recuperate de catre fortele de ordine si erau vineri dupa-amiaza in curs de examinare.

Persoanele insarcinate cu inchirierea acestor vehicule fac obiectul unei anchete a politiei.