Beijingul a avertizat marti Statele Unite cu eventuale represalii, dupa ce Washingtonul a anuntat o ancheta vizand China in dosarul proprietatii intelectuale - un nou atac al lui Donald Trump in relatiile comerciale chinezo-americane, relateaza AFP, scrie News.ro.

Presedintele american a semnat luni un "memorandum" care-i cere reprezentantului sau insarcinat cu Comertul (USTR) Robert Lighthizer sa efectueze o ancheta cu scopul de a stabili daca politica comerciala chineza dauneaza intreprinderilor americane in domeniul proprietatii intelectuale.

"Noi ne vom apara muncitorii, ne vom apara inovatia, creatia si intentiile care sunt motorul magnificei noastre tari", a subliniat el, acuzand in mod deschis Beijingul de "furt de proprietate intelectuala americana".

Acest anunt a fost facut in plina escaladare a tensiunilor in dosarul nord-coreean, dupa ce Donald Trump a indemnat China, principalul aliat la Phenianului, "sa faca mai mult" in a exercita presiuni asupra turbulentului sau vecin.

China a reactionat dur dupa anuntarea acestei anchete, susceptibile sa conduca la impunerea unor sanctiuni. "Daca Statele Unite adopta masuri care aduc atingere schimburilor comerciale bilaterale (...), China nu va sta fara sa faca ceva", a subliniat marti Ministerul chinez al Comertului.

"China va adopta cu siguranta toate masurile adecvate in vederea apararii viguroase a drepturilor si intereselor sale legitime", a insistat el, citat intr-un comunicat.

Inainte de semnarea efectiva a moratoriului american, o purtatoare de cuvant a diplomatiei chineze, Hua Chunying, a avertizat, luni, cu privire la riscul unui "razboi comercial" din care "nimeni nu va iesi invingator".

Anchete

Washingtonul este ingrijorat de sistemul de cointreprindere ("joint-ventures") impus de Beijing intreprinderile americane. In schimbul unui acces pe piata chineza, aceste firme sunt obligate sa impartaseasca cu partenerii locali o parte a know-how-ului lor tehnologic.

Insa Hua a apreciat luni ca orice diferend comercial ar trebui sa fie solutionat numai in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Statele Unite constituie al doilea partener comercial al Chinei, dupa Uniunea Europana (UE), insa frictiunile se multiplica intre cele doua puteri.

Noua procedura americana tocmai se adauga multor alte anchete deja deschise de catre Washington impotriva Chinei in dosarul comercial - cu privire la otel si aluminiu - dupa venirea la putere a lui Donald Trump.

Insa ea nu echivaleaza, totusi, cu declansarea unui conflict imediat. Lui Lighthizer ii revine sa stabileasca probele unor eventuale abuzuri chineze in vederea deschiderii unei anchete oficiale - un proces care poate dura pana la un an, potrivit unor reprezentanti ai administratiei americane.

Lighthizer a subliniat luni ca va angaja "o ancheta exhaustiva si, daca este necesar, va lua masuri in vederea protejarii viitorului industriei americane", adaugand ca ii va prezenta un raport presedintelui ¬cat mai rapid posibil¬.

Beijingul subliniaza buna-credinta sa, in contextul in care regimul comunist a infiintat in ultimii ani tribunale specializate in dosare de proprietate intelectuala. "China continua sa-si imbunatateasca legislatia si soliditatea aparatului sau administrativ si judiciar¬" in acest domeniu, a subliniat marti Ministerul Comertului.

Deficit comercial

De cand a ajuns la Casa Alba, Trump si administratia sa si-au multiplicat avertizarile in legatura cu ceea ce denunta drept o politica neloiala comerciala a Beijingului.

Deficitul comercial al Statelor Unite fata de China s-a apropiat de suma de 350 de miliarde de dolari in 2016, iar Trump nu a incetat sa denunte consecintele importurilor chineze asupra locurilor de munca in sectoare ca cel al otelului.

In afara de masuri preliminare adoptate saptamana trecuta impotriva importurilor chineze de foi de aluminiu, Statele Unite s-au abtinut pana acum sa impuna sanctiuni substantiale.

Donald Trump a declarat joi ca, "daca China ne ajuta (cu privire la Coreea de Nord), voi avea o abordare diferita in comert. O abordare foarte diferita".

Cu toate acestea, reprezentanti ai administratiei americane au negat cu insistenta orice legatura intre acest ultim avatar comercial si criza nord-coreeana.

Aceasta este de altfel si abordarea Beijingului. "Problema peninsulei coreene si cometului chinezo-american nu au absolut nimic a face", a subliniat luni Ministerul chinez de Externe.

Beijingul a votat pe 5 august "pentru" o rezolutie prezentata in Consiliul de Securitate al ONU de catre Washington care consolideaza sanctiunile impuse Phanianului.

In vederea aplicarii acestei rezolutii, China a anuntat luni ca-si suspenda toate importurile de fier, plumb, minereuri ale acestor doua metale si de fructe de mare provenind din Coreea de Nord.