Phenianul l-a numit joi "psihopat" pe presedintele american Donald Trump, intr-un context tensionat, la cateva zile dupa ce Otto Warmbier, student american tinut captiv in Coreea de Nord timp de 17 luni si repatriat saptamana trecuta in Statele Unite in stare de coma a murit, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Cotidianul Rodong Sinmum, publicatia oficiala a partidului unic aflat la putere la Phenian, scrie ca Donald Trump se afla intr-o situatie dificila in plan intern si incearca sa distraga atentia de la criza politica interna din Statele Unite amenintand Coreea de Nord.

"Coreea de Sud trebuie sa realizeze ca acest psihopat, Trump (...) nu poate duce decat la dezastru", a scris cotidianul Rodong Sinmum.

Otto Warmbier, studentul din Statele Unite care a fost tinut captiv in Coreea de Nord timp de 17 luni si repatriat in SUA in stare de coma saptamana trecuta, a murit la inceputul acestei saptamani. Tatal studentului american a declarat joi ca nu exista "nicio scuza" pentru modul in care Phenianul l-a tratat pe fiul sau, Otto Warmbier, care a suferit leziuni neurologice.

Otto Warmbier a fost tinut captiv in Coreea de Nord timp de 17 luni, autoritatile nord-coreene invocand ca studentul, care se afla ca turist la Phenian, ar fi luat din hotel o brosura de propaganda pe care era chipul lui Kim Jong-Il, fapt considerat infractiune in Coreea de Nord. Tatal lui Warmbier sustine insa ca povestea cu pliantul este fabricata si ca acesta ar fi fost rapit la aeroport in timp ce se pregatea sa plece din tara.

Otto Warmbier a ajuns in Coreea de Nord dupa ce vizitase China, iar acolo ar fi folosit oferta unei agentii de turism care oferea excursii in tara vecina. Tatal sau sustine ca Otto era o fire aventuroasa si ar fi cumparat excursia din curiozitate.

Intr-o reactie la anuntul mortii tanarului, Donald Trump a denuntat un regim nord-coreean "brutal:, ale carui relatii cu Statele Unite sunt deja extrem de tensionate. Intr-un comunicat, el a subliniat determinarea sa de a "impiedica pentru ca oameni nevinovati sa sufere astfel de tragedii in mainile regimurilor care nu respecta statul de drept sau decenta cea mai elementara".