Cehia a interzis, incepand de miercuri, fumatul in baruri, restaurant si cafenele, punand astfel capat statutului de unul dintre ultimele refugii pentru fumatorii din Europa, scrie News.ro, citand Associated Press. Cei care incalca legea risca amenzi de pana la 190 de dolari. Dupa Cehia, Slovacia a ramas singura tara UE unde este inca permis fumatul in baruri.

Majoritatea cehilor sunt de acord cu interdictia, dar un grup de parlamentari a contestat-o la Curtea Constitutionala. "Este greu de prezis impactul in prezent", a declarat Jakub Storek, proprietarul Cafe Liberal din Praga, care se opune legii. "Dar cred ca vor veni clienti diferiti aici in viitor", a adaugat el.

Interdictia, care se aplica in zonele inchise din baruri si restaurant, precum si in locuri publice, ca cinematografe, teatre si stadioane, a fost aprobata de Parlament dupa ani de dezbateri aprinse. Legea a fost promulgate de presedintele Milos Zeman, un fumator inrait.

Spre deosebire de restul Europei, Cehia a ramas toleranta pana acum - si depindea de proprietarii restaurantelor sa decida daca permit sau nu fumatul in localurile lor.

Potrivit datelor UE, 17 state membre au interzis complet fumatul in spatiile publice. Altele, printre care Austria, Portugalia si Romania, interzic fumatul in spatiile inchise din restaurant si baruri.

Intr-o serie de tari, precum Grecia - care a interzis, oficial, fumatul, dar regulile sunt ignorate inclusive de ministri - au probleme cu aplicarea legilor.

Ministerul ceh al Sanatatii a estimat ca 18.000 de cehi mor anual din cauza fumatului, iar 2.000 de nefumatori mor in urma fumatului pasiv.