Doi barbati in varsta de treizeci de ani care au petrecut o luna in Siria, in toamna lui 2013, si ale caror nume au aparut in "Daech leaks", fisierul combatantilor Statului Islamic dezvaluit in mai 2016, au fost condamnati miercuri la cinci ani de inchisoare, dintre care trei cu suspendare si supunere la proba, relateaza news.ro care citeaza AFP.

Ei au fost judecati la Tribunalul corectional din Paris pentru asociere de raufactori in relatie cu o intreprindere terorista. Parchetul a cerut cinci de inchisoare cu executarea impotriva lor.

Cei doi barbati, care locuiesc la Nisa, s-au dus la Atma, in Siria, cu scopul, spun ei, de a ajuta populatia siriana. Ei au facut aceasta calatorie impreuna cu copii si femei, pe care i-au lasat de cealalta parte a frontierei, in Turcia.

Odata ajunsi, ei au fost rapid dezamagiti, cand au vazut atitudinea Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL) - stramosul Statului Islamic (SI) - fata de populatie si s-au gandit doar cum sa plece mai repede, ceea ce au reusit sa faca.

Ei au fost prinsi de justitie mai tarziu.

Ancheta a fost deschisa pe 29 aprilie 2016, cu cateva zile inainte de dezvaluirea - in mai - de catre postul britanic Sky News a "Daech leaks", care contin, dupa eliminarea dublarilor, numele a 4.600 de combatanti straini, dintre care 126 provin din Franta.

Insa, in opinia apararii, aceasta procedura isi are originea in "Daech leaks".

Ei apar in fisier drept "combatanti", insa au dat asigurari ca nu au luat parte nici la lupte si nici la antrenamente, ci pur si simplu la cursuri de religie. Unul dintre ei a declarat ca mentiunea "combatant" era inscrisa "automat", "in mod predefinit".

Plasarea lor sub ascultare nu a dezvaluit vreo discutie de natura jihadista. O perchezitie a permis descoperirea la locuinta unuia dintre ei a unor manifeste de condamnare a atentatului de la Charlie Hebdo.

Niciunul dintre ei nu a mai fost condamnat si nu are cazier judiciar.

"Nu sunt un infractor, nu sunt terorist", a declarat unul dintre ei, cerand o "pedeapsa rezonabila", pentru a putea sa se intoarca la familia sa "cat mai repede".

Celalalt, care a negat si el ca ar fi "terorist", si-a povestit angoasa din timpul atentatului de la 14 iulie, pe Promenade des Anglais, la Nisa, unde stia ca se afla familia sa in acea seara.