Consiliul Constitutional al Frantei a stabilit vineri ca faptul de a accesa in mod obisnuit site-uri cu continut jihadist nu ar trebui sanctionat cu inchisoarea, estimand ca prevederea respectiva din codul penal limiteaza in mod disproportionat libertatea de exprimare, noteaza Le Monde in editia online, citeazaAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consiliul a fost sesizat de un cetatean francez urmarit in justitie pentru ca a consultat continuturi jihadiste, mai ales cantece, pe aplicatia Telegram.

Prin decizia de vineri, Consiliul a stabilit ca prevederea din codul penal conform careia "consultarea obisnuita" de site-uri ce fac apologia terorismului sau incita la comiterea de astfel de fapte contravine Constitutiei.

Consiliul a reamintit ca "libera comunicare a gandurilor si opiniilor", garantata de Declaratia drepturilor omului din 1789, "implica libertatea de acces" la internet, si a explicat ca orice dispozitie care afecteaza aceasta libertate ar trebui sa fie "necesara, adaptata si proportionala".

Consiliul Constitutional a considerat ca legea contestata nu este necesara, intrucat in ultimii ani au fost adoptate numeroase dispozitii, atat judiciare, cat si administrative, pentru a lupta impotriva terorismului.

Pe scurt, rezuma judecatorii constitutionali, puterile publice pot deja sa "controleze" site-urile, sa-i "supravegheze" pe vizitatorii acestora si sa-i "sanctioneze" atunci cand trec la actiune, iar aceasta 'chiar inainte ca proiectul sa intre in faza de executare'.

Propus initial in 2002 in mandatul presedintelui Nicolas Sarkozy, dupa atentatele de la Toulouse si Montauban, delictul de consultare obisnuita de site-uri teroriste a fost criticat in mod deschid de Consiliul de Stat, dar aparat de dreapta si, in cele din urma, votat de deputatii de stanga. Contrar avizului guvernului, el a fost inclus in legea privind reforma penala, promulgata in iunie 2016.

Romsuintest Peris, judetul Ilfov Romcip SA Salcia, judetul Teleorman
Actionar nou. Familia Misaila din Predeal, rude cu primarul PSD din Focsani ￯ Cristi Misaila, ajung sa detina un pachet de 28% din actiunile Romsuintest. Actiunile sunt obtinute prin aport de capital in baza unor contracte de consultanta prin care complexului din Peris ii sunt indicate societati de la care sa cumpere furaje. Totodata, familia Misaila isi asuma si conducerea societatii.
Ferma cedata de stat angajatilor si SIF. Pana la intrarea familiei Misaila in actionariat, statul cedase complexul prin programul de privatizare in masa catre SIF Muntenia si catre proprii angajati ai complexului zootehnic de la Peris care au format Pas Romsuintest 2001. Conducerea fermei a fost asigurata pana in 2009 de fosti directori ai complexului.
Tel Drum devine furnizor. La sfarsitul acestui an sunt primele contracte intre Romsuintest si Tel Drum, prin care compania specializata in primul rand in constructii devine furnizor de furaje pentru societatea din Ilfov.
Actionar nou. In noiembrie 2009 sunt inregistrate la Registrul Comertului contracte prin care cei sase actionarii semnificativi ai Romcip SA isi vand actiunile catre Petre Pitis care aduna aproape 52% din drepturile societatii. Acesta este tocmai directorul general si presedintele Consiliului de Administratie de la Tel Drum. Din contractele de cesiune ale actiunile pe care Hotnews le-a obtinut, reiese ca actionarii au primit valoarea nominala a actiunilor. Adica in total, suma de 300.000 de lei. Romcip avea o cifra de afaceri de noua milioane de lei.
Ferma cedata de stat angajatilor. Ca si Romsuintestul, si Romcip-ul a fost cedat de stat catre proprii salariati in urma cu aproape un deceniu fata de anul 2009. Inainte de a prelua Petre Pitis aceasta ferma de porci, actionariatul era urmatorul: directorul societatii, Lucretiu Cracea, avea 24.9998%, iar o lista cu 117 actionari, angajati ai Romcip SA, detinea 75,0002%.