Proiectul de revizuire a Constitutiei vizand sa consolideze puterile presedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost adoptat de Parlamentul turc in a doua lectura, sambata dupa miezul noptii, deschizand calea unui referendum in primavara, relateaza AFP.

"Natunea noastra va spune ultimul cuvant asupra acestui subiect. Ea va da decizia finala", a declarat premierul Binali Yildirim dupa scrutin, potrivit News.ro.

"Sa nu se indoiasca nimeni, natiunea noastra va lua (...) cea mai dreapta dintre decizii", a adaugat el.

Textul a obtinut 339 de voturi, cu noua mai multe decat majoritatea de trei cincimi necesara pentru ca reforma sa fie supusa referendumului.

Aceasta reforma constitutionala transfera presedintelui puterea executiva, care apartinea premierului, in pofida faptului ca acest post a fost tot mai marginalizat de cand Recep Tayyip Erdogan a fost ales presedinte, in 2014.

Victoria a fost asigurata multumita aliantei dintre partidul islamo-conservator aflat la putere, AKP, si partidul nationalist de dreapta MHP.

Majoritatea considera ca prezidentializarea sistemului este esentiala in vederea asigurarii stabilitatii la varful statului, in timp ce opozitia denunta o deriva autoritarista a presedintelui Erdogan.

Opozitia il acuza pe Erdogan ca profita de starea de urgenta in vigoare de la puciul esuat din 15 iulie pentru a reduce la tacere orice voce discordanta, printr-un val de epurari fara precedent.

Potrivit acestei reforme constitutionale, presedintele Erdogan ar putea, in teorie sa ramana la putere pana cel putin 2029 si ar putea, intre altele, sa numeasca sau sa destituie ministrii dar si unul sau mai multi vicepresedinti.