Seful executivului catalan, Carles Puigdemont, a promis vineri sa organizeze in 2017, orice s-ar intampla, un "referendum (asupra independentei) legal si cu caracter obligatoriu", in pofida opozitiei ferme a guvernului central de la Madrid, transmite AFP.

In cursul unui mesaj televizat cu prilejul Anului Nou, inregistrat la sediul guvernului regional din Barcelona, Carles Puigdemont a apreciat ca 2017 va fi un an "crucial" pentru viitorul Cataloniei.

"Noi, catalanii, vom decide liber viitorul nostru prin intermediul unui referendum legal si cu caracter obligatoriu", a afirmat el, conform Agerpres.

Executivul regional a mai incercat sa organizeze un astfel de referendum, in 2014, dar in cele din urma a trebuit sa se limiteze la o simpla consultare simbolica, fara valoare juridica, fiind interzisa de justitia spaniola.

Circa 2,3 milioane de persoane - dintre cei sase milioane de alegatori potentiali - au participat la consultare. In favoarea independentei s-au pronuntat sase alegatori din zece. In prezent, sondajele arata ca taberele se afla aproximativ la egalitate.

Madridul a propus sa negocieze pe baza unei liste cu subiecte sociale si economice, dar a refuzat cu fermitate sa discute despre un referendum privind independenta. Un refuz care a fost reiterat vineri de seful guvernului, Mariano Rajoy: "Guvernul nu va autoriza niciun referendum care sa implice distrugerea suveranitatii nationale sau a egalitatii intre spanioli".