Premierul francez Manuel Valls a sugerat ca l-ar putea infrunta pe presedintele Francois Hollande pentru a deveni candidatul socialistilor la alegerile prezidentiale din 2017, relateaza Reuters, citat de News.ro. Intr-un interviu publicat duminica in Le Journal du Dimanche, Valls nu a exclus posibilitatea de a candida impotriva lui Hollande la primare socialiste, in luna ianuarie.

Manuel VallsFoto: Agerpres

"Voi lua o decizie cu constiinta impacata (...). Indiferent de ce se intampla, cele mai bune interese ale tarii imi vor influenta decizia", a spus el.

Intrebat daca pune presiuni pe Hollande, Valls a raspuns: "Este un moment foarte serios si istoric pentru tara. Fiecare dintre noi trebuie sa fie constient de acest lucru. Exercit presiuni asupra tuturor".

De asemenea, Valls a criticat deschis comportamentul lui Hollande fata de publicarea unei carti controversate despre presedintia sa, pe baza interviurilor oferite pe parcursul mandatului sau de cinci ani.

"Trebuie sa spunem ca, in ultimele saptamani, s-a schimbat contextul. Publicarea cartii a provocat haos in randul stangii", a spus Valls.

In replica Hollande, aflat in Madagascar, a pledat pentru unitate.

Potrivit Le Parisien, anturajul lui Hollande este "scandalizat" de comentariile lui Valls si exercita presiuni pentru demiterea sa din cabinet.

Insa apropiatii liderului de la Elysee contactati de Reuters au negat ca seful statului ar fi pe punctul sa isi remanieze cabinetul. "Este complet fals", a spus o sursa apropiata de Hollande.

O infruntare intre presedinte si premier ar putea diviza si mai mult socialistii, in timp ce rivalii lor de centru-dreapta lanseaza campania serioasa impotriva extremei-drepte, dupa ce si-au ales candidatul - pe Francois Fillon.

In ultimele saptamani, mesajul din partea taberei lui Valls a fost ca va astepta decizia lui Hollande privind o noua candidatura si ca se va inscrie in cursa numai daca actualul lider de la Elysee se retrage.

Sondajele de opinie sugereaza in prezent ca nici un candidat al stangii nu ar intra in al doilea tur de scrutin la alegerile din mai, in care Fillon se va infrunta si probabil ca va castiga in fata liderei Frontul National, Marine le Pen.

Hollande are cea mai scazuta popularitate din istoria modera la finalul mandatului sau de cinci ani, marcat de o rata ridicata a somajului si de o serie de atacuri islamiste pe teritoriul francez.

De asemenea, autoritatea sa a fost pusa sub semnul intrebarii de publicarea, in luna octombrie, a unei biografii realizate de jurnalistii Le Monde.

In interviurile acordate pentru carte, Hollande si-a criticat multi aliati, a vorbit despre "problemele cu islamul" si a dezvaluit detalii ale conversatiilor cu lideri ai altor tari.