Postul de prim-ministru al Turciei va fi eliminat in cadrul reformei constitutionale prevazute pentru instaurarea unui regim prezidential, care ar urma sa intareasca prerogativele sefului statului, Recep Tayyip Erdogan, a indicat joi ministrul apelor si padurilor, Veysel Eroglu, transmite AFP, citata de Agerpres.

'Nu va exista post de prim-ministru in noul sistem', a declarat pentru agentia Anadolu ministrul Eroglu.

Potrivit acestuia, vor exista, in schimb, unul sau mai multe posturi de vicepresedinte, iar 'ministrii vor fi numiti in afara parlamentului'. 'Sistemul va fi bazat pe separatia intre puterile executiva si legislativa', a mai afirmat ministrul.

Conform aceleiasi reforme constitutionale, presedintele trebuie sa provina dintr-un partid politic, aceasta fiind 'o conditie esentiala'.

Proiectul de reforma va trebui votat de cel putin 330 de membri ai parlamentului pentru a fi ulterior supus unui referendum 'in primavara viitoare', a adaugat ministrul.

In luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anuntat ca reforma constitutionala care va intari prerogativele prezidentiale va fi supusa la vot in parlament 'in cel scurt timp'.

Guvernul de la Ankara a facut din instaurarea unui regim prezidential una din principalele prioritati, insa nu dispune de majoritatea necesara in parlament pentru a trece singur acest proiect.

Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, aflat la putere), din care provine Erdogan, a obtinut totusi sprijinul liderului formatiunii de opozitie MHP (dreapta nationalista), Devlet Bahceli, pentru organizarea eventuala a unui referendum.

Impreuna, cele doua partide dispun in legislativ de majoritatea necesara de treimi cincimi (330 din 550 de mandate) pentru convocarea unui referendum - AKP avand 316, iar MHP- 40.