Ministerul german de Interne doreste sa stopeze valul de migranti prin interceptarea acestora in Marea Mediterana si trimiterea lor inapoi in Africa, scrie cotidianul Welt am Sonntag, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

In ceea ce ar putea fi o intorsatura la 180 de grade din partea unei tari care a aplicat o politica generoasa de azil, ministerul german de Interne afirma ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte un sistem asemanator cu cel al Australiei, prin interceptarea migrantilor pe mare.

"Eliminarea perspectivei de a ajunge in Europa ar putea convinge migrantii sa evite sa se urce in barci in care isi risca viata si calatorii costisitoare", scrie ziarul, citand o purtatoare de cuvant a guvernului.

"Scopul este sa se elimine bazele retelelor de trafic de persoane si sa fie salvati migrantii de la calatorii care ii pot costa viata", a adaugat ea.

Propunerea ministerului cere ca migrantii interceptati in Mediterana sa fie trimisi in Tunisia, Egipt sau alte state din nordul Africii si sa aplice pentru azil de acolo.

Daca cererea de azil este aprobata, atunci acestia vor fi transportati in siguranta in Europa.

Ministerul de Interne este condus de Thomas de Maiziere, membru al crestin-democratilor condusi de cancelarul Angela Merkel.

Potrivit acestei purtatoare de cuvant, nu exista inca planuri concrete sau discutii la nivelul Uniunii Europene legate de aceasta propunere.

Peste 2.200 de migranti au fost salvati in Mediterana duminica, dar au fost identificate si zece cadavre, potrivit autoritatilor italiene.

Organizatia Internationala pentru Migratie a afirmat saptamana trecuta ca 159.496 de oameni au ajuns in Italia via Marea Mediterana in acest an si 4.220 au murit incercand ajunga in peninsula.