Premierul Binali Yildirim a declarat marti dimineata ca autoritatile turce nu au niciun respect pentru standardele europene privind libertatea presei, dupa ce presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a condamnat arestarea redactorului-sef al ziarului secularist de opozitie Cumhuriyet, scrie News.ro citand Reuters.

Premierul turc Binali YildirimFoto: Arhiva personala

"Frate, nu ne pasa de limitele voastre. Oamenii sunt cei care stabilesc standardele. Ce importanta au standardele voastre. Noi nu avem nicio problema cu libertatea presei. Pe acest subiect nu putem sa ajungem la un acord cu prietenii nostri europeni. Ei intotdeauna vorbesc despre libertatea presei in eforturile noastre de a lupta impotriva terorismuluI", a declarat Yildirim in Parlamentul Turciei.

Autoritatile turce l-au arestat luni dimineata pe redactorul-sef al principalului ziar secularist de opozitie Cumhuriyet. De asemenea, au fost emise mandate de arestare pe numele a 13 jurnalisti si membri ai conducerii publicatiei turce.

Potrivit Sabah Daily, operatiunile impotriva publicatiei seculariste fac parte din cadrul unei anchete cu privire la activitatile de sustinere a miscarii clericului Fetullah Gulen, acuzat ca a orchestrat puciul esuat din noaptea de 15-16 iulie.

Pana la 120.000 de persoane au fost demise in ultimele doua luni din randul procurorilor, judecatorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldatilor, politistilor, functionarilor publici, precum si a jurnalistilor.

De asemenea, pana la 32.000 de suspecti au ramas pana in prezent in custodia autoritatilor turce pentru implicarea in lovitura de stat.

Departamentul de Stat al SUA si-a exprimat luni "ingrijorarea profunda" cu privire la continuarea unei campanii a autoritatilor turce de reducere la tacere a publicatiilor media de opozitie, dupa arestarea redactorului-sef, Murat Sabuncu, precum si a altor 13 jurnalisti si membri ai conducerii ziarului secularist Cumhuriyet.