Washingtonul si Londra au anuntat duminica faptul ca se gandesc sa impuna noi sanctiuni guvernelor sirian si rus, cu scopul de a opri o ofensiva siriano-rusa asupra partii de est a Alepului, aflata sub controlul rebelilor, relateaza The Associated Press, citata de News.ro.

Cei doi aliati au subliniat ca diplomatia este prima lor optiune. insa tonul acestui anunt este mai dur decat cel al secretarului de Stat american John Kerry de dupa reuniunea de sambata pe tema razboiului din Siria de la Lausanne, in Elvetia.

Insa amenintarile specifice pe care Kerry le-a formulat duminica - de la impunerea unor sanctiuni economice mai dure si pana la declansarea unor proceduri judiciare internationale impotriva unor suspecti de crime de razboi - au mai fost evocate anterior.

"Este usor sa spui "unde sunt faptele?", a declarat Kerry. "Dar ce inseamna fapte?", a subliniat el.

"Nu am constatat un mare apetit din partea Guvernelor din Europa sa declare razboi", a continuat el sec, in urma reuniunii de la Londra, la care au luat parte diplomati din Franta, Germania, Italia, Arabia Saudita, Qatar, Turcia, Iordania, Emiratele Arabe Unite (EAU) si Uniunea Europeana (UE).

Toate se opun lungului regim al presedintelui sirian Bashar al-Assad si toate sunt furioase din cauza intrarii Rusiei, in urma cu un an, in razboiul civil din Siria, care s-a soldat cu mii de morti si scene sfasietoare la Alep.

Kerry si ministrul britanic de Externe Boris Johnson au declarat la finalul reuniunii ca toate optiunile sunt pe masa in vederea opririi baii de sange.

Insa ei si-au exprimat indoiala fata de o eventuala abordare militara.

Seful diplomatiei americane a declarat ca tarile au obligatia "sa nu aprinda un foc" intr-un conflict care se poate extinde intr-un razboi regional sau care poata sa atraga mari puteri una impotriva alteia.

Johnson a catalogat recurgerea la forta armata drept un pas drastic.

Insa cei doi au parut mai favorabili unor eventuale sporiri a presiunii economice asupra Siriei si Rusiei.

Ministrul britanic a denuntat "groaznicul asediu medival" al orasului si a pus la indoiala faptul ca Siria si Rusia ar putea sa dea opozitia afara din oras.

Peste 10.000 de luptatori au ramas in estul rebel al Alepului, a declarat Johnson, dar si un sfert de milion de civili, ale caror vieti sunt in pericol.

El a indemnat Statele Unite si Europa sa faca Rusia "sa simta consecintele" campaniei sale militare.

Kerry a confirmat ca Washintonul studiaza sa impuna eventuale noi sanctiuni si a acuzat Moscova ca participa la "crime impotriva umanitatii zilnic".

Si el si Johnson si-au exprimat speranta unei noi cai diplomatice, forjate cu o zi inainte la Lausanne, in Elvetia.

La aceasta reuniune au participat reprezentantii Rusiei si Iranului - principalii sutinatori ai lui al-Assad -, pe langa Arabia Saudita, Turcia, Qatar, Irak, Egipt si Iordania.

Secretarul de Stat american a declaart sambata ca rezultatul acetsei reuniuni de patru ore si jumatate a fost "exact ceea ce am dorit", si anume noi idei si un angajament fata de noi negocieri in zilele urmatoare.

Aceasta declaratie a reflectat asteptarile slabe de dupa prabusirea, luna trecuta, a unui armistitiu americano-rus, urmat de incetarea negocierilor cu privire la un parteneriat militar americano-rus impotriva jihadistilor din cadrul Statului Islamic si Al-Qaida.

Presedintele Barack Obama si Pentagonul si-au exprimat in mod clar opozitia fata de orice atacuri americane impotriva armatei lui al-Assad.

De asemenea, Washintonul ezita sa furnizeze armament mai avansat rebelilor care lupta impotriva lui al-Assad, din cauza legaturilor pe care unele le au cu grupari extremiste.

Efectul pe care sanctiunile l-ar putea avea este, de asemenea, neclar.

Ele nu au reusit sa determine Rusia sa revina asupra anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea, in 2014.

Iar o serie dintre partenerii europeni ai Statelor Unite si-au exprimat retinerea fata de perspectiva impunerii unor noi si eventual costisitoare sanctiuni.