Presupusul autor al atentatelor cu bomba comise la jumatatea lunii septembrie la New York si in statul New Jersey (est) a pledat joi nevinovat de pe patul sau de spital, prima audiere dupa arestarea sa in cursul careia a fost grav ranit, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Reprezentat de un avocat numit din oficiu, Ahmad Khan Rahimi, 28 de ani, a pledat oficial nevinovat la capetele de acuzare de tentativa de ucidere a unor politisti si posesie ilegala de arme de foc. Acuzatii legate toate de atacul armat care a dus la retinerea sa la 19 septembrie in New Jersey cand au fost raniti si doi politisti.

Cautiunea pentru eventuala punere a sa in libertate a fost stabilita la 5,2 milioane de dolari, suma pe care are putine sanse sa o stranga.

Pe langa capetele de acuzare din New Jersey, el mai este pus sub acuzare la nivel federal pentru utilizare de arme de distrugere in masa, atac cu bomba intr-un loc public, distrugere a unor bunuri private si utilizare a unui dispozitiv distructiv pentru a comite o crima violenta in conexiune cu atentatele.

In timpul scurtei audieri prin videoconferinta, Ahmad Khan Rahimi a raspuns cu o voce slaba si numai monosilabic la intrebarile judecatorului Regina Caulfield.

El era acoperit cu un cearceaf pana la gat, lasand sa i de vada barba deasa. Avocatul numit din oficiu, Peter Liguori, s-a aflat langa el, in tinuta de spital si cu manusi antiseptice albastre.

Pe de alta parte, avocatul a cerut ca numele de familie al clientului sau sa fie ortografiat Rahimi, si nu Rahami cum a fost inregistrat initial.

Ahmad Khan Rahimi este singurul suspect pentru atentatul cu bomba care avut loc la 17 septembrie in cartierul Chelsea din Manhattan, soldat cu 31 de raniti usor.

El mai este banuit ca a pus, in acelasi weekend, alte bombe artizanale la New York si in New Jersey, unde a explodat numai una, fara sa faca victime.

Dupa arestarea sa, au fost gasite o serie de notite in care tanarul, dupa ce a efectuat mai multe calatorii in Afganistan si Pakistan, a scris despre Ben Laden si un ideolog al organizatiei Al-Qaida, subliniind motivatiile sale jihadiste.