O mini-revolutie pare sa inceapa in Arabia Saudita: un rar spectacol de hip-hop a aprins in aceasta saptamana o multime de tineri iar unii oficiali anunta deschiderea unei noi epoci in acest regat musulman ultraconservator, scrie AFP.

RiadFoto: Captura YouTube

Joi seara, sute de barbati si femei, asezati unul langa altul, intr-o tara unde acest lucru este interzis, au strigat si au dansat in fata grupului iLuminate din New York.

In orice alta parte a lumii ar fi fost o seara normala, dar intr-o tara islamica fara cinema sau teatru si unde puternica ierarhie religioasa controleaza totul, spectacolul iLuminate apare ca un semn ce poate anunta bulversari importante.

Autoritatea saudita pentru divertisment a confirmat ca lucrurile sunt pe punctul de a se schimba: Ea a programat pentru saptamanile urmatoare diverse spectacole, de la "WWE Wrestling" (catch) pana la reprezentantii muzicale "Arabs Got Talent", un festival gastronomic, o comedie sau o competitie de sport auto "Monster Jam".

Cei de la iLuminate au dansat pe o scena intunecata si siluetele lor puteau fi vazute gratie costumelor lor luminoase.

Cu toate acestea, wahhabismul, stricta doctrina religioasa a islamului sunnit in vigoare in Arabia Saudita, nu vede cu ochi buni muzica, la fel cum interzice pictura care reproduce orice forma umana.

In ceea ce priveste cinemaul, acesta este interzis de cand fundamentalisti inarmati au ocupat temporar in 1979 Marea Moschee din Mecca, pentru a se opune la ceea ce ei considerau o modernizare a societatii.

Cu toate acestea, joi seara, barbati si femei erau asezati impreuna in amfiteatrul universitatii Printesa Nura bent Abdelrahman.

Amfiteatrul a capatat aspectul unei sali de spectacole, cu fotolii rosii si un hol cu nachos, pop-corn si gogosi.

Printre spectatorii care au platit intre 50 si 900 de reali (12 - 216 euro) figurau si expati, avizi de divertisment.

O schimbare semnificativa

Peste jumatate dintre sauditi au sub 25 de ani si, de anul trecut, un tanar se afla la varful puterii.

Vice-printul mostenitor, Mohammed ben Salman, 31 de ani, fiul regelui, se afla la originea ambitiosului plan denumit "Viziunea 2030" pentru diversificarea economiei, prea dependenta de petrol. Printre obiectivele sale figureaza si dezvoltarea turismului si a divertismentului.

"Suntem constienti ca oportunitatile culturale si de divertisment nu reflecta aspiratiile in crestere ale cetatenilor si rezidentilor nostri", afirma autorii "Viziunea 2030".

Sute de persoane au asistat in fiecare seara la spectacolele pe care iLuminate le-a dat la Riad, inainte de a se indrepta spre Jeddah, capitala economica a regatului.

Ahmed al-Khatib, care conduce Autoritatea pentru divertisment, a explicat ca agentia sa vrea sa fixeze un calendar de activitati pentru intregul an.

"In loc sa te gandesti sau sa mergi si sa nu ai optiuni, de acum vei avea" trei sau patru evenimente in fiecare week-end. "Marile evenimente de-abia urmeaza", a promis el.