Autoritatile haitiene au anuntat ca bilantul furtunii tropicale violente Matthew a ajuns pana in acest moment la 69 de morti, dintre care 65 de persoane si-au pierdut viata doar in Haiti, in vreme ce alte patru persoane au fost ucise pe coasta Republicii Dominicana. De asemenea, guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a ordonat evacuarea a peste 2 milioane de persoane si i-a avertizat pe americani ca "aceasta furtuna va poate ucide", scriu Reuters si CNN, citate de News.ro.

Uraganul Matthew a ucis zeci de oameni in HaitiFoto: Captura YouTube

In Haiti, exista mai multe date contradictorii privind numarul persoanelor ucise de uraganul Matthew. In timp ce autoritatile locale din provinciile haitiene au anuntat ca numarul mortilor se ridica la 65 de persoane, reprezentantii protectiei civile au precizat ca 23 de persoane si-au pierdut viata in cea mai saraca tara din America Centrala. Ministerul de Interne a declarat ca numarul mortilor se ridica la 42 de persoane, ca urmare a viiturilor si a arborilor care s-au prabusit peste locuinte.

Printre victime se numara 24 de persoane care si-au pierdut viata doar in localitatea litorala Roche-a-Bateau. "Nu am vazut niciodata ceva de aceasta dimensiune", a declarat reprezentantul administratiei din Roche-a-Bateau, Louis Paul Raphael.

Uraganul Matthew se indreapta cu putere spre coastele statului american Florida, iar guvernatorul republican Rick Scott a ordonat evacuarea a peste 2 milioane de persoane si a avertizat ca distrugerile ar putea sa fie cu adevarat catastrofale.

Potrivit datelor meteorologice, puternica furtuna tropicala ar urma sa loveasca din plin coastele americane in primele ore ale zilei de vineri. Uraganul Matthew a fost evaluat la nivelul patru pe scara cu cinci nivele Saffir-Simpson.

"Situatia este una grava... Nu aveti nicio sansa. O mica miscare a uraganului ar putea sa insemne mult. Din acest motiv suntem pregatiti pentru o lovitura din plin. Din nou, daca sunteti vizati de evacuare si nu v-ati parasit locuintele, atunci evacuati acum zonele. Aceasta furtuna va va ucide. Timpul trece. Nu mai avem la dispozitie mult timp", a declarat guvernatorul republican.

Numeroase adaposturi de urgenta din statele Florida, Georgia si Carolina de Sud au inceput deja sa primeasca persoanele evacuate, dupa un apel lansat in acest sens de presedintele Barack Obama.

In Florida, scolile si aeroporturile sunt inchise joi, sute de zboruri au fost anulate, iar mai multe spitale si-au evacuat pacientii.

De asemenea, numeroase benzinarii au ramas fara carburant, iar la restul s-au format cozi lungi. Altii se pregatesc sa ramana in case pana cand trece furtuna. Oamenii si-au facut stocuri de apa, lapte si conserve, golind rafturile magazinelor.

Proprietarii de case si afaceri si-au baricadat geamurile si au ridicat diguri din saci cu nisip pentru a se apara de inundatii.

Potrivit Centrului National pentru Uragane din SUA, este mult prea devreme pentru a anticipa unde va provoca uraganul cele mai mari pagube.