Polonia planuieste sa cheltuiasca mai bine de 8miliarde de dolari pentru un nou sistem anti-aerian/anti-racheta cu raza medie si lunga de actiune. La inceputul lunii septembrie, guvernul de la Varsovia anunta ca a trimis oficial o cerere de informatii catre americanii de la Raytheon pentru o sistemul de rachete Patriot. In acelasi timp, insa, oficialii polonezi au cerut informatii si de la dezvoltatorii sistemului MEADS, un sistem nou dezvoltat, modular si cu acoperire de 360 de grade, ales in urma cu un an de catre Germania si care ar putea intra si in vederea Romaniei si a altor state din zona.

Sistemul MEADS de aparare antiracheta si antiaerianFoto: meads-amd.com

Cursa de inarmare a Poloniei - Sistemul Patriot in pole-position pentru apararea anti-aeriana/anti-racheta

Polonia a pornit un ambitios plan de inarmare in ultimii ani, in special pe fondul accentuarii presiunilor din partea Rusiei in zona Baltica, si planuieste sa cheltuiasca cel putin 13 miliarde de dolari pana in 2022 in domeniul apararii. Din aceasta suma, cel putin 8 miliarde de dolari sunt programati sa mearga catre progamul Wisla de aparare anti-aeriana/anti-racheta cu raza medie si lunga de actiune, sistem care sa protejeze teritoriul tarii de orice tinta aeriana din interiorul atmosferei.

Amenitarile balistice dinafara atmosferei ar intra in competenta sistemului anti-racheta Aegis Ashore, ce a fost anul acesta operationalizat si in Romania la baza de la Deveselu si care in Polonia va fi gata in 2018 la baza din Redzikowo.

In 2015, guvernul Polonez a ales compania Raytheon si al sau sistem de rachete Patriot pentru programul Wisla, insa odata cu schimbarea guvernarii intelegerea a fost blocata si s-au reluat negocierile si cu alte companii si consortii interesate. Una dintre prevederi este ca cel putin din 50% din dezvoltarea si implementarea sistemului sa fie realizata in sistem off-set, in Polonia.

Polonia - solicitari oficiale catre SUA pentru Raytheon si sistemul Patriot, dar continua discutiile si cu MEADS

Sistemul anti-racheta Patriot de la Raytheon

Sistemul anti-racheta Patriot de la Raytheon

Foto: Raytheon

La inceputul lunii septembrie, oficialii Polonezi anuntau ca au ales, preliminar, sistemul Patriot dezvoltat de Raytheon si au trimis o scrisoare de informatii catre guvernul american pentru o oferta de pana la opt baterii de rachete, primele doua cu termen de operationalizare in 2019.

In acelasi timp, insa, autoritatile poloneze au cerut informatii suplimentare si dezvoltatorilor sistemului MEADS, tinand acest sistem in cursa pentru programul anti-aerian.

"In Polonia, pe 7 septembrie 2016, guvernul polonez a anuntat ca au transmis o cerere oficiala catre Guvernul american pentru informatii despre sistemul MEADS [n.r. Medium Extended Air Defense System]", a declarat pentru HotNews.ro, Gregory Kee, business development director din partea Lockheed Martin, unul dintre dezvoltatorii sistemului MEADS.

"Suntem increzatori ca oferta noastra pentru programul Wisᅤa ofera cea mai buna solutie pentru cerintele militare poloneze, la un pret competitiv, cu finalizare pe termen scurt si cu participare robusta din partea industriei nationale", a mai spus Kee.

Sistemul MEADS, si in vizorul Romaniei?

MEADS (Medium Extended Air Defense System), este un sistem conceput si dezvoltat sub sigla NATO de catre SUA, Germania si Italia printr-un joint-venture cu firme din domeniul apararii precum Lockheed Martin din partea americana si MBDA pe partea europeana (filiala comuna a francezilor Airbus, a britanicilor de la BAE Systems si a italienilor de la Finmeccanica).

MEADS este un sistem de racheta anti-racheta si anti-aeriana modular si are principalul avantaj ca poate acoperi pe o raza de 360 de grade si sa contracareze mai multe tine aeriene simultan.

Sistemul este complet mobil, montat pe camioane speciale, si e format din doua tipuri de radare, lansatoarele de rachete si de unitati de tip "Battle Manager" - care integreaza toate datele provenite de la senzori si care controleaza rachetele lansate. Ca interceptori, sistemul foloseste rachete de tipul PAC-3 MSE.

"Tari precum Romania pot participa, prin achizitionarea unei arhitecturi bazate pe MEADS, compatibila NATO, ca fundament pentru integrarea activelor lor nationale. Achizitionarea radarelor conectate in retea in MEADS , lansatoare, si sisteme de management a luptei permite finalizarea sistemelor nationale conform bugetelor disponibile pentru aparare", a precizat pentru HotNews.ro, Gregory Kee, reprezentantul Lockheed Martin, unul dintre dezvoltatorii sistemului.

In luna mai, reprezentantii MEADS anuntau ca si Romania a purtat un dialog pe marginea sistemului si a cerut mai multe informatii legate de acest.

Avand in vedere ca sistemul este unul modular, reprezentantii MEADS spun ca atat Romania, cat si alte state din zona pot achizitiona doar anumite parti ale sistemului, elemente pe care le pot interconecta intre ele, dar si cu celelalte elemente si radare de aparare anti-racheta si anti-aeriana pe care deja aceste tari le au in dotare.

Spre exemplu, Romania dispune de radare compatibile pentru integrarea intr-un astfel de sistem. Vorbim de cele doua radare militare ultramoderne de tip TPS-77 mobile, achizitionate de la Lockheed Martin chiar la inceputul acestui an.

"Romania se poate folosi de sistem prin arhitectura comuna a statelor NATO. Ca exemplu, daca achizitioneaza si operationalizeaza o unitate de tip Battle Manager, ea poate fi folosita in comun cu restul echipamentelor sale de tip SHORAD (Short Range Air Defense) si VSHORAD (Very Short Range Air Defense) si, in acelasi timp, poate fi interconectata cu restul sistemelor NATO.

Daca o tara nu isi poate permite sa achizitioneze tot sistemul - si sunt multe tari care nu au astfel de bugete - pot fi cumparate doar anumite componente ale sistemului. Alte tari care au alte elemente - daca va fi nevoie - le pot mobiliza rapid in ajutor", a mai explicat Kee.

Fata de sistemul antiracheta deja instalat in Romania la Deveselu, MEADS este gandit sa contracareze tinte aeriene - rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune, rachete de croaziera, avioane, drone - in interiorul atmosferei, in timp ce sistemul american Aegis Ashore e gandit sa contracareze rachetele balistice inafara atmosferei.