Uniunea Europeana va acorda carduri de debit refugiatilor din Turcia cu care acestia sa isi poata acoperi cheltuielile de baza, a anuntat miercuri comisarul pentru Ajutor Umanitar Christos Stylianides, potrivit Politico.eu.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

Programul, in valoare de 348 milioane euro, face parte din pachetul de ajutorare in valoare de 3 miliarde de euro pe care UE l-a promis Turciei pentru a ajuta Ankara sa se ocupe de cei peste 3 milioane de refugiati sirieni. Suma a fost negociata in cadrul acordului incheiat intre Turcia si UE in martie care prevede ca autoritatile de la Ankara sa opreasca fluxul de emigranti, impiedicand accesul pe teritoriu european.

Refugiatii cei mai vulnerabili vor primi un card electronic de debit cu o alocatie lunara transferata pe card, a precizat Stylianides intr-o conferinta de presa desfasurata la Bruxelles.

Comisarul nu a precizat ce suma va fi trasferata lunar pe cardurile refugiatilor.

Programul umanitar este dezvoltat in cooperare cu Programul ONU World Food, cu ministrii turcu si Semiluna Rosie. Programul va debuta luna viitoare.

Sumele transferate pe carduri vor permite refugiatilor "sa cumpere ceea ce au nevoie pentru a pune mpaine pe masa, pentru ca familiile lor sa aiba un acoperis deasupra capului si pentru a-si trimite copiii la scoala in loc sa fie fortati sa ii trimita la munca", a precizat comisarul cipriot.