Reintroducerea pedepsei cu moartea in Turcia, evocata de presedintele Recep Tayyip Erdogan dupa puciul ratat, ar insemna "sfarsitul negocierilor de aderare" ale Ankarei la UE, a declarat luni purtatorul de cuvant al guvernului german, citat de AFP.

"Germania si UE au o pozitie clara: respingem categoric pedeapsa cu moartea", a declarat Steffen Seibert, intr-o conferinta de presa.

"Introducerea pedepsei cu moartea in Turcia ar avea drept consecinta (pentru Ankara) sfarsitul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana", a avertizat acesta.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca tara sa trebuie sa evite "orice intarziere" in reintroducerea si aplicarea pedepsei cu moartea.

"Cred ca Guvernul va discuta cu opozitia, iar decizia va fi luata fara indoiala", a promis Erdogan duminica in fata unei multimi de sustinatori care scanda "Vrem pedeapsa cu moartea!" (pentru pucisti - n.red.)

Pedeapsa cu moartea a fost abolita oficial de Turcia in urma cu 12 ani, ca parte a ofertei facute de Ankara pentru a adera la Uniunea Europeana.