NATO nu intentioneaza deocamdata sa convoace vreo reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord pentru a examina situatia creata in urma loviturii de stat din Turcia, au transmis agentiei EFE surse din cadrul Aliantei, potrivit Agerpres.

Consiliul Atlanticului de Nord este instanta care ia decizii in cadrul NATO si urmareste in prezent evolutia situatiei in Turcia, tara care este un membru cheie al Aliantei si care a cerut recent sprijin in combaterea terorismului. Urmare a acestei solicitari, NATO a convenit in luna decembrie un pachet de masuri de securitate pentru Turcia, ce include desfasurarea de avioane de recunoaste AWACS, patrule maritime si aeriene si consolidarea prezentei in Mediterana.

Anul trecut in luna iulie, Consiliul Atlanticului de Nord s-a reunit dupa ce Turcia a invocat articolul 4 din Tratatul de la Washington, dupa valul de atacuri teroriste comise pe teritoriul turc. Acest articol mentioneaza ca aliatii vor avea consultari atunci cand unul dintre ei considera "ca integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea vreunuia dintre membri este amenintata".