Respingerea de catre poporul grec a masurilor de austeritate propuse in urma cu un an de creditorii internationali, UE si FMI, a fost "un act sublim de rezistenta" impotriva Europei austeritatii, a scris marti pe contul sau de Twitter premierul Alexis Tsipras, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Anul trecut, in plin impas intre guvernul elen de stanga si creditori, Alexis Tsipras a anuntat spre surpriza generala organizarea unui referendum pe 5 iulie 2015, chemand poporul grec sa se pronunte asupra masurilor propuse. Iar 62% dintre greci au votat "nu".

"Nu din partea poporului nostru a fost un act sublim impotriva euro-clericilor austeritatii, dar si a establishmentului dorea sa ne sufoce tara", a scris Alexis Tsipras in mesajul pe Twitter.

"La un dupa aceea, continuam cu fruntea sus, luptam pentru redresarea tarii" si "deschidem calea pentru rupturile institutionale (...) pentru o dezvoltare justa, democratie si justitie", a adaugat el.

In cursul campaniei pentru referendum, Alexis Tsipras le-a recomandat grecilor sa voteze 'nu', subliniind in acelasi timp ca votul negativ "nu inseamna o rupere de Europa, ci revenirea la Europa valorilor si a democratiei".

La o saptamana dupa referendum, pe 13 iulie 2015, premierul Alexis Tsipras a fost nevoit sa semneze un nou imprumut cu creditorii pentru a evita falimentul tarii si sa accepte continuarea masurilor de austeritate, cu pretul majoritatii in parlament.

Cu ocazia legislativelor din septembrie, Alexis Tsipras a fost numit din nou in functie, insa popularitatea sa a scazut, potrivit sondajelor, din cauza noilor masuri de austeritate votate de guvernul sau.

Marti seara, 700 de simpatizanti ai partidelor eurosceptice au organizat o manifestatie in centrul Atenei pentru a protesta fata de Europa austeritatii.

Ei au mers pana la sediul reprezentantei Comisiei Europene, situata in apropierea pietei centrale Syntagma, scandand sloganuri antieuropene.