Irakienii aduc luni omagiu celor peste 200 de persoane ucise duminica la Bagdad intr-un atentat sinucigas al gruparii jihadiste Stat Islamic (EI), si care dovedeste inca o data incapacitatea guvernului in a-si apara cetatenii, scrie AFP.

Acest atentat este unul dintre cele mai sangeroase pe care l-a cunoscut Irakul, o tara in care de ani de zile atacurile impotriva civililor au devenit o obisnuinta.

Bilantul ar putea sa se agraveze si mai departe, in conditiile in care serviciile de salvare continua sa caute cadavre in mijlocul daramaturilor si al ruinelor cladirilor distruse de explozia unui vehicul capcana. Cel putin 213 oameni au fost ucisi, potrivit celui mai recent bilant.

Un kamikaze din gruparea extremista sunita a detonat vehiculul capcana in noaptea de sambata spre duminica pe o strada plina de oameni in cartierul comercial Karrada, majoritar siit. Alte 200 de persoane au fost ranite.

Enorma deflagratie a provocat incendii in mai multe imobile.

Premierul Haider Al-Abadi a decretat trei zile de doliu national si a promis ca va pedepsi vinovatii.

In ciuda infrangerilor suferite pe teren in fata trupelor guvernamentale, SI reuseste in continuare sa comita atentate foarte sangeroase, in chiar inima capitalei.