Vicepremierul rus Dmitri Rogozin intreprinde o vizita de doua zile in Republica Moldova, pe 5 si 6 iulie, in cadrul careia va avea intrevederi cu premierul Pavel Filip si cu ministrul Economiei Octavian Calmac, informeazaRadio Chisinau.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dmitri Rogozin s-a intalnit cu Octavian Calmac la sfarsitul lunii mai la Moscova. Dupa cum reiesea dintr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului Dmitri Rogozin s-a autoinvitat atunci la Chisinau pentru a discuta agenda si data exacta a urmatoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Despre vizita lui Dmitri Rogozin a discutat acum o luna si premierul Pavel Filip cu omologul sau rus Dmitri Medvedev. Guvernul anunta atunci ca in cadrul vizitei urmeaza a fi agreata o foaie de parcurs pentru eliminarea restrictiilor la exportul de marfuri moldovenesti pe piata rusa.

Radio Chisinau aminteste ca vizitele vicepremierului rus au fost insotite de fiecare data de proteste si scandaluri, in special din cauza sustinerii deschise a acestuia pentru regiunea separatista din stanga Nistrului dar si a criticilor dure fata de tendintele Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana.

Una din ultimele sale vizite la Chisinau, din mai 2014, s-a incheiat cu un scandal diplomatic, dupa ce autoritatile ucrainene nu i-au permis avionului oficialului rus sa survoleze teritoriul ucrainean.

Atunci Dmitri Rogozin a plecat la Moscova cu un avion de cursa. Tot atunci, autoritatile moldovene au confiscat din avionul lui Dmitri Rogozin liste cu semnaturi pentru independenta Transnistriei, pe care acesta le-a luat de la Tiraspol.