Pozitia Turciei in relatia cu Uniunea Europeana va fi mai puternica dupa ce Marea Britanie paraseste Blocul comunitar, a declarat joi ministrul turc pentru Afacerile Europene, Omer Celik, care se afla la Bruxelles cu ocazia deschiderii unui nou capitol de negocieri in cadrul procesului de aderare al Turciei la UE.

Oficialul de la Ankara a mai declarat ca Turcia a indeplinit toate criteriile necesare pentru a permite cetatenilor turci sa calatoreasca fara vize in Europa, insa oficialii europeni afirma ca nu au fost inca indeplinite conditiile referitoare la datele personale si terorism, relateaza Reuters, preluata de Mediafax.

Omer Celik a mai declarat ca Europa trebuie sa tina cont de sensibilitatile Turciei in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului, adaugand ca Ankara va introduce toate masurile necesare pentru a imbunatati capacitate de lupta impotriva amenintarilor teroriste, dupa ce in urma cu doar doua zile, in urma unui atentat la Istanbul, au murit cel putin 42 de persoane, informeaza cotidianul Daily Sabah pe pagina electronica.

Prezent la eveniment, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat ca Turcia este pregatita si merita ca mai multe capitole de negociere sa fie deschise.

Oficialii turci participa la Bruxelles la evenimentul de deschidere a capitolului 33 din procesul de aderare al Turciei la UE, acesta este al saisprezecelea deschis de la inceputul negocierilor de aderare, din data de 3 octombrie 2005.