Partidul Popular (PP, de guvernamant) a castigat alegerile din Spania, mult mai clar decat in decembrie, si, prin urmare, are obligatia si responsabilitatea de a incerca sa formeze un guvern. In discursul sau noaptea trecuta, Rajoy a inceput cu o formula enigmatica: "Acesta este cel mai dificil discurs al vietii mele", dupa care a susținut pentru partidul sau dreptul de a conduce tara.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

Insa partidul sau va trebui sa invete sa ajunga la un consens, deoarece cu 137 de parlamentari inca sunt departe de o majoritate absoluta (e nevoie de 176 de parlamentari). Cuvantul "Spania" a fost repetat de mai multe ori intre votantii lui care sarbatorea victoria, aluzie la cei care doresc sa rupa unitatea tarii, cum ar fi partidele care sprijina independenta in Catalonia, precum si la situatia provocata de Brexit.

Esecul guvernului încercat de Pedro Sanchez de la Partidul Socialist, esec ce poate fi atribuit partidelor noi, Podemos si Ciudadanos, din cauza veto-urilor lor pentru vechea politică - a servit, iata, pentru a intari dreapta in Spania.

Socialistii (PSOE) au rezultatul cel mai prost de la inceputul democratiei. PSOE pierde cinci deputati si ramane la 85, dar Pedro Sanchez a evitat ca partidul sau sa fie depasit de Podemos si sa se mentina drept prima forta de centru-stanga. La 52 de locuri in spatele PP, Partidul Socialist va trebui sa ramana cel mai probabil in opozitie si sa reformuleze ideile social-democrate.

De asemenea, Podemos trebuie sa analizeze ce s-a intamplat. Pablo Iglesias, liderul sau, a refuzat o formula de guvernare cu socialistii si Ciudadanos dupa alegerile din decembrie. Acum, s-ar putea sa ii vedem pe populari din nou la putere din cauza arogantei lui Iglesias de a impune asa-numite "linii rosii" in negocierile sale, precum referendumul in Catalonia si ocuparea unor posturi importante, precum postul de vicepremier si postul de ministru al Economiei.

Podemos s-a prezentat in alegerile de ieri in coalitie cu Izquierda Unida (vechiul partid comunist), o coalitiei numita Unidos Podemos. Impreuna, cele doua partide au luat 1,2 milioane de voturi mai putin decat la alegerile din luna decembrie, chiar daca isi pastreaza numarul de parlamentari. Un esec rasunator, pe care sondajele de opinie nu l-au anuntat.

Armonizarea socialismului cu comunismul, incercata de coalitia Podemos - Izquierda Unida, pare sa fi fost marea problema pentru coalitie.

De notat ca sondajele au fost complet ratate in Spania. Iar rezultatul bun al Partidului Popular ar putea indica faptul ca nu corupția este principala preocupare a Spaniei, asa cum a spus Centrul de Investigatii Sociologice (CIS); desi este apasat de cazuri mari de coruptie, partidul de dreapta a castigat categoric.

Ciudadanos (partid nou de centru-dreapta), care parea o alternativa la PP, a obtinut un rezultat mai prost decat in decembrie.

Practic, spaniolii au decis o mentinerea a situatiei actuale din tara, caracterizata de o usoara imbunatatire a datelor macroeconomice, dar cu probleme mai mari de saracie.

Practic, dupa alegeri se vede o tara epuizata de campaniile electorale, lipsita de solutii politice si cautand un guvern pentru stabilitatea Spaniei. Acum este momentul sa se vada generozitatea partidelor si sacrificii politice. Un nou blocaj ar duce probabil la noi alegeri, care ar fi catastrofale din punct de vedere al imaginii tarii, si ar face problabila o victorie cu majoritate absoluta pentru Partidul Popular.