Tabara Brexit castiga in suport si, pe langa faptul ca se afla in fruntea sondajelor, a castigat si sutinerea tabloidului The Sun, cel mai vandut din Marea Britanie, antrenand o noua cadere a burselor mondiale, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In fata perspectivei iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, ingrijorarea continua sa isi puna amprenta pe pietele financiare, cu 9 zile inainte de referendumul britanic.

Bursa din Londra a inchis marti in scadere cu 2%, cea din Paris a semnat a cincea sedinta consecutiva pe rosu (-2,29%). Wall Street a terminat in usoara scadere, de 0,33%.

"De fiecare data cand apare un sondaj" in favoarea Brexit sau "un zvon" "piata cade din nou", explica Alexandre Baradez, analist la IG France, care remarca o "neincredere fata de Europa" a investitorilor.

Lira sterlina este pusa in special sub presiune.

Tabara pro-UE, condusa de premierul David Cameron, este confruntata de cateva zile de o succesiune de sondaje care acorda primul loc Brexit-ului.

Marti, tabara "Leave" avea sase puncte avans (53%) in intentiile de vot, potrivit unui sondaj ICM publicat de Guardian, si sapte in sondajul YouGov pentru Times.

Vant de panica

Consecinta: un vant de "panica" sufla acum in tabara mentinerii in UE, au explicat pentru Times si Guardian surse din cadrul campaniei in favoarea UE, chiar daca purtatorul de cuvant al "Britain Stronger in Europe" incearca sa relativizeze.

"Nu as acorda prea multa atentie sondajelor, urca, scad, si stim ca au fost complet false anul trecut", la alegerile parlamentare, a declarat James McGrory.

Desi nu este o surpriza, ralierea The Sun la tabara Brexit constituie o lovitura dura pentru pro-europeni.

"BeLEAVE in Britain", scria marti in deschidere tabloidul cu 4,5 milioane de cititori.

Ingradtia de "expansiunea fara incetare a statului federal german", viitorul Marii Britanii ar fi "mult mai sumbru" in cadrul blocului comunitar, scrie ziarul, proprietate a magnatului australo-american Rupert Murdoch.

In incercarea de inversa tendinta, partizanii pro-UE au declansat o noua ofensiva marti, cu un miting la sediul marii conferderatii sindicale Trade Union Congress (TUC).

Gaura neagra in finantele publice

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a aparat "munca sindicatelor din Europa pentru a oferi conditii mai bune de munca, vacante mai lungi, concedii de maternitate si paternitate si mai putina discriminare".

Intr-un comunicat comun, inalti responsabili ai laburistilor au avertizat asupra consecintelor unei iesiri din UE, care ar putea costa, potrivit lor, 525.000 de locuri de munca in sectorul public.

"Socul resimtit de economia noastra s-ar putea traduce intr-o gaura neagra de 40 de miliarde de lire in finantele publice", au scris ei.